Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potražila pomoć: Šestogodišnja kćerka majku čupa i udara

Samohrana majka Lisa (29) iz Velike Britanije toliko je očajna agresivnim ponašanjem svoje 6-godišnje kćerke Demi da je potražila pomoć dječjeg psihologa.

Kaže da svoje dijete ne može držati pod kontrolom. Djevojčica ima strašne ispade. Redovito je udara rukama i nogama, šamara je, čupa za kosu… Baca stvari po njoj i po kući.

Lisa živi sa svojim roditeljima, a njena majka Sharon (57) mora stalno intervenirati kako bi smirila situaciju, iako je i sama često meta Demine agresije.

Sve što se događa u njihovoj kući u javnost je dospjelo kada se Lisa javila u emisiju Laverne Antrobus na Channel 5. Emisija se zove “Violent Child, Desperate Parents” (Nasilno dijete, očajni roditelji) i pomaže roditeljima te njihovoj djeci da počnu normalnije živjeti.

Ono što je dječja psihologinja Lisi odmah rekla je to da mora izgraditi više samopouzdanja i biti čvršća u odgoju svoje kćeri te da bakino uplitanje zbunjuje djevojčicu, jer nije jasno ko je glavni u kući. Također, rekla joj je neka pokuša ponuditi alternative kćeri, umjesto potenciranja njene ljutnje tako što samo kaže “Ne”.

Potom je nekoliko dana dolazila u njihov dom kako bi shvatila što je to okidač za Demino agresivno ponašanje. Pratila je ponašanje djevojčice, ali i ljudi s kojima živi. Lisa smatra da njena kćerka ima podvojenu osobnost.

https://www.youtube.com/watch?v=B_sCdmPc424

– Ona može biti apsolutno dražesna i pokazivati vam svoju ljubav na predivne načine, poljupcima, zagrljajima… Ali, to se može promijeniti u sekundi – ispričala je, a prenosi Daily Mail.

U drugom trenutku djevojčica toliko podivlja da majku vuče za kosu, šamara, udara, baca stvari po kući, vuče je po kući… Ako, naprimjer, ne dobije slatkiše prije spavanja, Demi totalno poludi i sav bijes iskali na svojoj majci, koja to tolerira. Lisa kaže da ne može predvidjeti kada će se ponašanje njene kćerke preokrenuti.

Psihologinja je popričala i s djevojčicom, pitala ju je je li svjesna svojeg ponašanja. Bila je svjesna.

– To je zločasta Demi. Ona prođe kroz rupu u mojoj glavi i vuče mamu za kosu, grize je, grebe, udara, psuje. Ponekad bih željela ubiti tu zločestu Demi, ali ne postoji način je ubijete. Ona je užasna – rekla joj je djevojčica.

Tokom snimanja emisije, Demi je u više navrata nasrtala na Lisu. Psihologinja joj je prigovorila da dopušta kćerki da se to događa.

– Radije bih da povrijedi mene nego sebe – rekla joj je Lisa i spomenula da je imala težak porod te da su se ona i Demi borile za život. Dodala je kako se ničega ne sjeća.

– Često razmišljam o tome, je li ona možda mislila da sam je ja odbijala od sebe kada se rodila i možda se zbog toga sada tako ponaša, možda misli da je sve to moja krivica – kazala je.

Psihologinja je predložili Lisi da počne pokazivati osjećaje.

– Tvoja kćerka zna da imaš osjećaje koje se jako trudiš držati u sebi. Ona te povrjeđuje i ima ispade bijesa zato što ti to ne možeš. Dok ti misliš da sve te osjećaje držiš dobro skrivenima u sebi, Demi zna da je njena majka prepuna emocija, ali ne zna kako ih izraziti – objasnila joj je Laverne Antrobus.

U odnosu majke i kćeri došlo je do malih, pozitivnih pomaka. Lisa je postala samouvjerenija i čvršća u odnosu s Demi, a njenu baku je odmaknula od odnosa između njih dvije, kako joj je psihologinja savjetovala.

Nakon šest sedmica Demino ponašanje se potpuno promijenilo. Lisa je priznala da, iako Demi ponekad izgubi strpljenje, uspijeva se kontrolirati, a nasilje je prestalo, prenosi 24sata.hr.