Život i zdravlje

Povećane koncentracije polena očekuju se do kraja aprila

24/04/2018

Rast temperature zraka tokom aprila doveo je do naglog cvjetanja velikog broja drvenastih biljaka a time i povećanja koncentracija alergenih polena. Monitoringom, koji se u Kantonu Sarajevo vrši putem mjernih stanica “Pofalići” i “Stari Grad”, izuzetno visoke koncentracije polena bilježe se u periodu od 6. aprila. U zraku dominira polen drveća breze, graba, jasena, topole, bora, tise i kleke koji su jaki alergeni i izazivaju veliki broj polenskih alergija.

S obzirom na trend povećanja temperature, očekuje se povećanje polena ovih alergenih biljaka sve do kraja tekućeg mjeseca kada će, prema hidrometeorološkim najavama uslijediti padavine a time i smanjenje koncentracija polena i pojave intenzivnih polenskih alergija.

To je navedeno u izvještaju Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS koje osigurava vršenje monitoringa polena u zraku putem Centra za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić” Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Budući da je ovo period cvjetanja velikog broja drvenastih biljnih vrsta, preporučuje se osobama koje su alergične na polen drveća da tokom ranog proljeća što više vremena provode u visokoplaninskom području, iznad granica šume, kao i da se u slučaju većih problema obrate ljekaru, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.