Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povećane koncentracije polena očekuju se do kraja aprila

Kind hat Heuschnupfen

Rast temperature zraka tokom aprila doveo je do naglog cvjetanja velikog broja drvenastih biljaka a time i povećanja koncentracija alergenih polena. Monitoringom, koji se u Kantonu Sarajevo vrši putem mjernih stanica “Pofalići” i “Stari Grad”, izuzetno visoke koncentracije polena bilježe se u periodu od 6. aprila. U zraku dominira polen drveća breze, graba, jasena, topole, bora, tise i kleke koji su jaki alergeni i izazivaju veliki broj polenskih alergija.

S obzirom na trend povećanja temperature, očekuje se povećanje polena ovih alergenih biljaka sve do kraja tekućeg mjeseca kada će, prema hidrometeorološkim najavama uslijediti padavine a time i smanjenje koncentracija polena i pojave intenzivnih polenskih alergija.

To je navedeno u izvještaju Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS koje osigurava vršenje monitoringa polena u zraku putem Centra za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić” Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Budući da je ovo period cvjetanja velikog broja drvenastih biljnih vrsta, preporučuje se osobama koje su alergične na polen drveća da tokom ranog proljeća što više vremena provode u visokoplaninskom području, iznad granica šume, kao i da se u slučaju većih problema obrate ljekaru, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.