Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prača

Premijer KS svečano označio početak izgradnje azila za pse

uk azil za pse praca
FOTO: Fena

U drugoj fazi planirano je opremanje glavnog objekta i ambulante koja će se nalaziti u okviru njega, te dodatna dva paviljona za smještaj pasa, dok se u trećoj fazi planira vanjsko uređenje i svečano otvorenje Centra

U Prači su danas zvanično počeli radovi na izgradnji novog Centra za udomljavanje pasa, a otvaranju gradilišta prisustvovali su premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković, zastupnica u Skupštini KS Vildana Bešlija, predstavnici Ministarstva privrede KS, direktorica KJP „Veterinarska stanica“ Nasiha Spahić, predstavnici Ambasade SAD u BiH, Fondacije Dogs Trust BiH, te drugi zvaničnici.

psi azil praca
FOTO: Fena

Kako je rečeno ovom prilikom, izgradnja novog Centra izvodit će se u tri faze. Prva, koja je počela danas, podrazumijeva rušenje postojećih objekata i pripremu gradilišta, izgradnju glavnog objekta prihvatilišta za napuštene životinje, zatim tri paviljona za smještaj napuštenih pasa s područja Kantona Sarajevo, potrebne vodovodne i kanalizacione mreže, te privremenog smještaja za pse koji će se koristiti dok traju radovi na izgradnji Centra.

U drugoj fazi planirano je opremanje glavnog objekta i ambulante koja će se nalaziti u okviru njega, te dodatna dva paviljona za smještaj pasa, dok se u trećoj fazi planira vanjsko uređenje i svečano otvorenje Centra. Cjelokupan posao trebao bi trajati tri godine.

azil za pse praca pocetak gradnje
FOTO: Fena

Premijer Uk izrazio je nadu da će izgradnja biti završena i ranije, istakavši da će novi Centar za udomljavanje pasa zadovoljavati najviše evropske standarde. Vlada KS će navedeni projekt podržati sa 3,5 miliona KM.

azil za pse praca
FOTO: Fena

“Kao premijeru Kantona Sarajevo drago mi je što smo u prilici da u našem mandatu započnemo izgradnju novog Centra o kojem se godinama pričalo, što je početak rješavanja problema s psima lutalicama na ulicama Kantona Sarajevo. Paralelno s ovom izgradnjom, već na narednoj sjednici Vlade KS ću aktivirati radnu grupu koja je 2018. godine trebala da završi akcioni plan, odnosno analizira trenutno stanje i da preporuke, no kasnije zbog pojave koronavirusa to do sada nije urađeno. Time ćemo cjelokupni lanac u sistemu udomljavanja zatvoriti, kako Kanton Sarajevo u narednim godinama ne bi nailazio na probleme s psima lutalicama koji će ovdje imati uslove kakve zakon i evropski standardi zahtijevaju”, rekao je premijer Uk.