Život i zdravlje

kineske vlasti

“Preopterećuju učenike”: Zabranili pismene ispite za osnovce prvih i drugih razreda

30/08/2021
Foto: Unsplash/@notethanun

Nadležne vlasti Kine uvele su ograničenje broja ispita u osnovnim i srednjim školama kako bi smanjile pritisak kojem su učenici izloženi tokom obrazovanja

Vlasti Kine zabranile su pisane forme testiranja znanja učenika uzrasta od šest i sedam godina kako bi se smanjio pritisak na njih i njihove roditelje u okviru konkurentnog obrazovnog sistema te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo obrazovanja Kine objavilo je novu uredbu kojom se znatno smanjuje obim ispita učenika, a sve s ciljem reduciranja pritiska kojem su učenici izloženi tokom obaveznog obrazovanja.

BBC javlja da je i ova mjera sastavni dio reforme obrazovanja u Kini i da je donesena zbog toga što pritisak na učenike ima štetne posljedice po njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

“Ispiti su neophodan dio obrazovanja, ali u nekim školama postoje problemi koji preopterećuju učenike, poput ispita koji se ponavljaju prečesto. To treba ispraviti“, navodi se u saopćenju.

Nova pravila također su ograničila broj testova i ispita koje kineske škole mogu organizirati tokom polugodišta.

U saopćenju se dalje navodi da osnovci prvog i drugog razreda neće morati polagati pismene ispite, a da za ostale razrede, škole mogu držati završne ispite svakog polugodišta. Dodatni ispiti su dopušteni samo za srednjoškolsko obrazovanje.

Na kineskoj društvenoj mreži Weibou, podijeljena su mišljenja učenika i javnosti o novom pravilu o ispitima u školama. Dok jedni pozdravljaju tu odluku, drug postavljaju pitanje kako će se mjeriti znanje i birati talenti bez ispita.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.