Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prihvatila je neznanca na Facebooku, a on joj je život pretvorio u pakao

zoe

Zoe Dronfield upoznala je Jasona Smitha preko Facebooka. Nije ga poznavala, no imali su više od 100 zajedničkih prijatelja pa je prihvatila njegov zahtjev za prijateljstvo na toj društvenoj mreži.

Počeli su komunicirati i dogovorili spoj, a stvari su na početku izgledale idealno. “Znam da ljudi kažu da ako stvari izgledaju predobro da bi bile istina, uglavnom tako i jest”, kaže Zoe danas. “I u pravu su ti ljudi. Jason me vodio na glamurozne večere, odsjedali smo u lijepim hotelima. Nije mi bilo jasno kako je takav tip još uvijek slobodan”, ispričala je za Coverty Telegraph.

“Bio je prodavač automobila, bio je šarmantan i prepreden. Uvijek je govorio ‘šta Jason želi, Jason to i dobije’. Prije sam mislila da je to samo arogancija, no sad vidim da je to bilo mnogo zlokobnije”, kaže Zoe.

Kad su se upoznali, Zoe je živjela s ocem i njeno dvoje djece. Nekoliko mjeseci kasnije, njen otac se razbolio i tako se Jasonu pružila mogućnost da uskoči i pomogne Zoe. U njenim očima postao je spasitelj, uletio je onda kad je najviše trebalo.

Iako se nikad nije službeno uselio kod nje, Jason je većinu vremena provodio tamo, pogotovo dok se njen otac oporavljao. No oko Božića 2013. godine, stvari su se pogoršale. Jason je izgubio posao. “Promijenio se, promijenila se njegova osobnost. Od sretne osobe postao je depresivac”, priča Zoe: “Rekla sam mu da ne želim da moja djeca to gledaju i otišao je.”

“Nakon nekoliko dana, dok sam bila u kuhinji, pojavio se u našem stražnjem dvorištu i počeo lupati po vratima. Vrisnula sam i rekla mu da sam nazvala policiju. Otišao je i uhapsili su ga u blizini”, ispričala je.

Međutim, sedmicu dana kasnije dogodilo se nešto što je promijenilo njihove živote. Zajedno su otišli na večeru i vratili se Zoenoj kući jer joj je Jason htio pokazati mailove, da se uvjeri da pokušava dobiti posao natrag. Otvorili su bocu šampanjca i dogovorili se da će Jason prespavati, ali u dnevnom boravku.

Međutim, oko 23 sata, Jason se popeo na sprat gdje je Zoe spavala i fizički je napao.

“Probudila sam se, on me udarao u glavu. Ne sjećam se puno toga, mozak te valjda tako brani od svih horora koje si preživio. Sjećam se da sam pogledala svoju ruku i vidjela da me izbo, znala sam da mi krv teče iz vrata i da mi je lice natečeno. Pomislila sam da moram pobjeći. Vidjela sam ga kako stoji s nožem i govori da odlazimo zajedno. Rekla sam mu da ne idem nigdje jer imam dvoje djece”, prisjeća se Zoe koja ga je na kraju uspjela nagovoriti da pozove hitnu.

“Bila sam u nesvijesti, a kad sam došla svijesti vidjela sam njega kako si reže vene. Bila sam užasnuta i zbunjena”, ispričala je za Daily Mail.

On je uhapšen, a ona je u bolnici provela dvije sedmice. Izbo ju je 18 puta. On je na sudu tvrdio da nije kriv te da je reagirao u samoodbrani nakon što je ona napala njega. Osuđen je na deset godina zatvora i još četiri uvjetno.

Zoe danas svojom pričom pokušava upozoriti druge žene na potencijalne nasilnike.