Život i zdravlje

Prirodni recepti za zaštitu od komaraca

02/07/2017

Eterična ulja ili ekstrakti nekih biljaka prirodni su i potpuno neškodljivi repelenti zbog spojeva koji nanešeni na kožu, odjeću ili podove i okvire prozora odmah odbijaju komarace, ose, stršljene i druge insekte.

No valja zapamtiti da u većini slučajeva niti jedan repelent ne može pružiti stopostotnu zaštitu jer njegovo djelovanje ovisi o mnogo faktora poput koncentracije djelatnih komponenti, koliko se često aplicira i u kojoj količini, te različitom djelovanju na pojedine vrste insekata.

Aromaterapeut Saša Radulović, voditelj u Anias de Morasu, otkriva da pri izradi prirodnog repelenta koje radi s polaznicima svojih edukativnih seminara polaznike najčešće upotrebljava neka od mirisom najintenzivnijih eterična ulja poput limunskog eukaliptusa, limunske trave i vetivera, no unatoč intenzivnim mirisom upozorava da repelent u bočici nosite sa sobom i u prirodu i povremeno se špricate.

– Koliko često ćete se špricati ovisit će od puno faktora ali najviše od toga kolika je temperatura zraka jer eterična ulja isparavaju i tako gube repelentska svojstva. Kako bi zadržali repelentnu mješavinu dugotrajnijom na koži moguće je dodati i eterično ulje fiksativnog djelovanja koje pomaže da eterična ulja dulje drže miris na koži, poput eteričnog ulja pačulija (Pogostemon patchouli) koji često nosi naziv ulja “hipi generacije” – objašnjava Radulović, piše 24 sata.hr.

Eterično ulje pačulija često se koristi u kozmetičkoj i parfemskoj industriji, posebno protiv krpelja i drugih nametnika koji ne podnose njegov miris, a osim što djeluje djeluje diuretično, flebotonično (kod hemoroida i proširenih vena), te blago protuupalno, potiče i regeneraciju kože što je jako dobro znati nakon uboda insekata i eventualnih ranica na koži. Zanimljivo je kako se u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini ulje pačulija koristi za otklanjane depresije, tjeskobe, kao sredstvo protiv (i kod) ugriza zmija i insekata ali i potentno afrodizijačko djelovanje.

Limunski eukaliptus – komarci ga ne podnose

Limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora) je jedno od najučinkovitijih eteričnih ulja koje odbija komarce. Nalazi se u lišću limunskog eukaliptusa, a još je u prošlom stoljeću prepoznat i registriran kao repelent, dok danas ulazi u sastav gotovo svih sprejeva repelentnog djelovanja.

– Iako kao i većina eteričnih ulja u visokim koncentracijama može izazvati iritaciju kože (u nekim se proizvodima nalazi u postotku i do 30 – 40 posto), ovo je ulje neopisivo mudriji i zdraviji izbor za njegu cijele obitelji koja rado provodi ljetno vrijeme na otvorenom. Svojim aktivnim spojevima potvrđuje kako je učinkovitiji od većine sintetskih repelenata, iako mu neki zamjeraju odbojan i preintenzivan miris – objašnjava Radulović.

Etrično ulje limunskog eukaliptusa možete upotrijebiti i kao repelent za špricanje otvorenih površina – terasa, okvira prozora, prostirki u prirodi, nogavica hlača, ovratnika majice koju nosimo ili kombinacija koja ugodno isparava u aroma lampici. Čep na bočici zamijenite špricalicom, te napravite kombinaciju pola eteričnog ulja i pola destilirane vode, a prije upotrebe sjetite se dobro protresti mješavinu!

Limunski eukaliptus dominantnim sadržajem monoterpenskih alkohola i aldehida citronelala iz aromaterapijskog kuta gledanja smatra se uljem sigurnim za upotrebu te za razliku od mnogih drugih aldehidnih ulja relativno neiritativnim za kožu.

Javanska citronela – za sve kukce i komarce

Eterično ulje javanske citronele se prije postojanja insekticida, ali i dan danas, dodavalo u svijeće, dok se danas koristi u modernijom obliku mirisnih štapića te drugim oblicima za osvježavanja zraka kao što su primjerice difuzeri. Ovo eterično ulje zbog svojeg sastava monoterpenskih alkohola, estera i aldehida nikako ne podnose dosadni leteći nametnici. Odlično je u kombinaciji s vetiverom.

Zaštita na otvorenom može se postići aroma lampicom u koju se nakapa desetak kapi eteričnog ulja citronele, a postupak se ponavlja čim citronela ishlapi. Zatvorenim prostorima je ipak primjereniji difuzer u koji se do naznačene oznake nakapa čisto eterično ulje bez dodatka vode.

– Zbog svojeg specifičnog i dugotrajnog mirisa citronela je već desetljećima popularan prirodni repelent za kojeg su istraživanja pokazala da je učinkovito protiv komaraca prijenosnika dengue vrućice. Međutim, učinak je kratkotrajniji pa se učestalo mora nanositi, svakih 30-60 minuta. Koncentracija veća od pet posto u sredstvima protiv komaraca kod nekih ljudi može biti preintenzivna, pa o tome treba voditi računa. Svakako vodite računa i o djeci, pa ako aromaterapijske mješavine koriste i ona, smanjite količine eteričnih ulja na pola.

Snažan losion za odbijanje insekata i krpelja

50 ml hidrolata (tzv. cvjetna vodica) paprene metvice
10 kapi eteričnog ulja javanske citronele
10 kapi eteričnog ulja pačulija
10 kapi eteričnog ulja vetivera
Stavite u bocu sa špricalicom. Dobro protresite prije svake uporabe.

Upozorenje za djecu, rodilje i trudnice

– Kad jednom pošpricate dio odjeće pripazite zbog mrlja koje ostavljaju eterična ulja ili ruke i noge ovime promotrite reakciju zbog koncentracije eteričnih ulja. Obično mješavine nisu namijenjene za osjetljivu kožu lica. Nikad nemojte dopustiti da dijete samo nanosi repelent, bilo prirodni ili sintetski, jer ga može progutati ili izazvati iritaciju sluznice – govori nam Radulović.

Neadekvatna primjena komercijalnih ali i prirodnih repelenata može imati ozbiljne posljedice, naročito ako ih dijete proguta ili ako dođe u doticaj sa sluznicom. U Hrvatskoj je većina repelenata dozvoljena za djecu nakon druge, odnosno treće, godine starosti. Kod trudnica i dojilja se preporučuje minimalna upotreba repelenata zbog nedovoljne istraženosti i mogućeg štetnog učinka na fetus i dijete, osobito kada govorimo o eteričnim uljima – upozorava Saša Radulović.

U zaštitu se može uvrstiti i hidrolat paprene metvice koji djeluje protuupalno, rashlađujuće te je izvrstan odabir za ljetnu njegu kože, nakon sunčanja, kod opekotina, ugriza komaraca i insekata, kod svrbeža i alergijskih reakcija kože.

Ulje za odbijanje insekata

5 ml biljnog ulja neema
5 ml biljnog ulja makadamije
5 kapi eteričnog ulja širokolisne lavande
2 kap eteričnog ulja javanske citronele
5 kap eteričnog ulja pačulija
Način primjene: dvije do četiri kapi mješavine nanjeti na izloženo područje prije odlaska u prirodu. Ova receptura osim što spriječava ubode insekata, također i pomaže kod smanjenja neugodnih simptoma nakon uboda, poput crvenila, oteknuća i svrbeža i generalno se ne preporuča za trudnice i djecu ispod tri godine.

Pazite na sastojke

Svakako valja napraviti konzultacije s liječnikom i stručnim aromaterapeutom, a ako se odlučite za kupovinu prirodnog repelenta, preporučujem da birate proizvode s više sastojaka jer su u pravilu zbog sinergije sastojaka oni puno efikasniji nego repelent koji sadrži samo jedan ili dva sastojka, objašnjava nam certificirani aromaterapeut Saša Radulović.

Još jedno ulje kojem komarci ne prilaze

Biljno ulje neema opće je prihvaćen prirodni repelent, pomalo neugodnog mirisa koji podsjeća na luk ili češnjak, a koji se zbog sigurne vanjske primjene na koži (osobito kao sastojak repelenta) koristi za učinkovito odbijanje krpelja, komaraca, buha pa čak i za suzbijanje populacije grinja. Sinergistički i olfaktorno prihvatljiviji učinak ovog ulja postiže se upravo eteričnim uljima, govori Saša Radulović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.