hrvatska

Prodavala nošenu odjeću preko Facebooka, dobila preko 18.000 KM kazne

prodaja-odjeca

Prema Zakonu o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti na optuženičkoj klupi trebao bi se naći i šef Facebooka Mark Zuckerberg

Prodaja rabljene odjeće preko Facebooka ženu iz Pitomače u Hrvatskoj stajat će više od 70 hiljada kuna (preko 18.000 KM) , koliko joj je odrezao Općinski sud u Virovitici.

Nepravomoćno osuđena M.I. tri je godine preko Facebooka oglašavala i prodavala rabljenu odjeću. Tako je 2017. godine uprihodila 6181 kunu, 2018. godine malo više od 21 hiljade kuna, a u 2019., od januara do marta čak 43.322 kune. Tada su njenoj raboti na kraj stale združene snage Državnog inspektorata i Carinske uprave Hrvatske. U prekršajnom nalogu optužili su je da je preko Marketplacea (Tržnice) na Facebooku prodavala odjeću, a novac je primala na račun otvoren u ime maloljetne kćerke. Uz to, M.I. nije imala firmu ni obrt registriran za trgovinu, piše index.hr.

Tužitelji su proučili sve transakcije na tekućem računu maloljetne kćerke te zaronili u prepisku elektronskom poštom i poruke na Facebooku u kojima su specificirane sve nezakonite prodaje i sudu bez ikakve sumnje dokazali da je M.I. prodavala robu a da nije registrirana za trgovačku djelatnost.

“To što okrivljenica u pisanom prigovoru na Prekršajni nalog i ranije u komunikaciji s Državnim inspektoratom navodi da se radi o “polovnoj robi”, nije od utjecaja na obilježje prekršaja”, nemilosrdan je bio sudac Saša Vujanović s Općinskog suda u Virovitici, Stalna služba u Slatini. Na ročišta optužena M.I. nije dolazila, a nisu se pojavili ni službenici Državnog inspektorata pa je sudac u miru i pažljivo proučio sve pisane dokaze i kaznio optuženu s 2100 kuna prekršajne kazne i oduzimanjem protuzakonite dobiti u iznosu od 70.573,20 (sedamdeset hiljada petsto sedamdeset tri kune i dvadeset lipa).

Prema Zakonu o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti na optuženičkoj klupi trebao bi se naći i šef Facebooka Mark Zuckerberg. U članku 6. tog Zakona stoji: “Pravna ili fizička osoba koja omogući obavljanje neregistrirane djelatnosti iz članka 5. i 7. ovoga Zakona, jednoj ili većem broju osoba iz članka 3. ovoga Zakona sudionik je u obavljanju neregistrirane djelatnosti.”

Na Facebooku postoje milioni takvih neregistriranih trgovina, a svakako hiljade onih koje spadaju pod jurisdikciju hrvatskog pravosuđa koje nema nimalo razumijevanja za preprodaju nošene odjeće i obuće i uskraćivanje poreza nezasitnom državnom budžetu. Nošene krpice se prodaju na sve strane i ljudi se bez plaćanja poreza rješavaju odjeće i obuće koja im je premala ili prevelika, dosadila im je ili su je dobili na poklon od rođaka bez ukusa. Za svaku od takvih trgovina Facebook bi mogao biti kažnjen i natjeran platiti između 10 i 20 hiljada kuna propisane kazne. Ukratko, nagrabusio je kad ga se dohvate službenici Državnog inspektorata i Carinske uprave, piše index.hr.