Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Australija

Prvi slučaj u svijetu: Ženi iz mozga izvukli živog crva dugog osam centimetara

crv mozak
Foto: hospitalhealth.com.au

Ophidascaris robertsi je okrugli crv koji se obično nalazi u pitonima. Nije tačno jasno kako se našao u mozgu ove žene, no činjenica je da ona živi blizu jezera gdje ima pitona

Neimenovana pacijentica, 64-godišnja žena iz Australije, prvi put je primljena u bolnicu krajem januara 2021. godine nakon što je tri sedmice trpjela bolove u trbuhu i imala proljev. Uz to je imala suhi kašalj, povišenu temperaturu i noću se pojačano znojila.

Do 2022. godine njeni su simptomi postali ozbiljni, počela je zaboravljati i padati u depresiju. Ljekari su je iz male, lokalne bolnice uputili stručnijim kolegama u Canberri gdje je MRI (magnetna rezonanca mozga) otkrila neke abnormalnosti koje zahtijevaju operaciju.

Ono ono što su ljekari pronašli u njenom mozgu iznenadilo je i njih same – živog crva dužine osam centimetara, prenosi 24sata.hr.

Do tada je to bio još jedan sasvim običan dan na Odjelu za zarazne bolesti za dr. Sanjaya Senanayake, sve dok ga kolega neurohirurg dr. Hari Priya Bandinije nije nazvao i rekao: ‘Nećete vjerovali što sam upravo pronašao u mozgu ove žene, živ je i migolji se.’.

Ljekari su se ubrzo okupili pokušavajući odlučiti šta dalje. Nisu to nikad vidjeli niti čuli za sličan slučaj. Iznenađujuće otkriće potaknulo ih je da užurbano pokušaju saznati o kakvoj vrsti crva se radi te na osnovu toga donesu odluku o daljnjem liječenju pacijentice.

-Neurohirurzi se redovno bave infekcijama u mozgu, ali ovo je bio nalaz koji se dogodi jednom u karijeri. Niko nije očekivao da će to pronaći – rekao je dr. Senanayake.

-Počeli smo pretraživati udžbenike, tražeći sve moguće različite vrste valjkastih crva koji bi mogli uzrokovati neurološke invazije i bolesti – dodao je.

Njihova potraga je bila uzaludna pa su potražili pomoć od inostranih stručnjaka.

-Canberra je malo mjesto, pa smo crva, koji je još uvijek bio živ, poslali pravo u laboratorij naučniku CSIRO-a koji je vrlo iskusan s parazitima. Samo ga je pogledao i rekao: ‘O moj Bože, ovo je Ophidascaris robertsi’ – prisjetio se dr. Senanayake.

Ophidascaris robertsi je okrugli crv koji se obično nalazi u pitonima. Nije tačno jasno kako se našao u mozgu ove žene, no činjenica je da ona živi blizu jezera gdje ima pitona. Nikad, kaže, nije bila u doticaju sa zmijom, no na tom je području znala sakupljati ljekovito bilje.

Ljekari i naučnici koji su uključeni u njen slučaj pretpostavljaju da je piton izbacio parazita iz sebe kroz fekalije koje su ostale na biljkama, a ona je njihova jajašca nekako unijela u svoje tijelo.

-Pacijenticu treba liječiti od drugih ličinki koje su možda napale druge dijelove njenog tijela, poput jetre. Ali, s obzirom na to da niti jedan pacijent nikada prije nije bio liječen od tog parazita, treba paziti – rekao je tada dr. Senanayake, stručnjak za zarazne bolesti sa Australskog nacionalnog univerziteta.

Rekao je da neki lijekovi mogu izazvati upalu jer ličinke odumru, a upala pak može biti štetna za organe poput mozga. Stoga su nesretnoj ženi bili prisiljeni davati i lijekove koji sprječavaju opasne nuspojave.

-Ta sirota pacijentica je bila tako hrabra i divna. Ne želite biti prvi pacijent na svijetu s valjkastim crvom koji inače živi u pitonima i stvarno joj skidamo kapu. Bila je divna – rekao je dr. Senanayake.

Pacijentica se dobro oporavlja i još uvijek je pod redovnim nadzorom.

-Ovaj prvi takav slučaj u svijetu ukazao nam je na opasnost od prelaska bolesti i infekcija sa životinja na ljude, pogotovo jer ljudi i životinje počinju živjeti bliže jedni drugima i staništa im se sve više preklapaju – dodao je.

Ovaj slučaj je opisan u septembarskom izdanju časopisa Emerging Infectious Diseases, a prenosi The Guardian.