Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najnoviji podaci

Raste broj slučajeva spolno prenosivih bolesti u Evropi: Sifilis, gonoreja, klamidija…

kondomi
Foto: Unsplash
Ilustracija

Skok u broju zaraza među mladim heteroseksualnim osobama prema najnovijim podacima, a posebno mladim ženama, mogao bi biti posljedica promjene seksualnog ponašanja nakon pandemije, navodi agencija EU

Spolno prenosive zaraze intenzivirane su širom Evrope 2022. godine, a broj prijavljenih slučajeva gonoreje skočio je skoro za polovinu, saopćio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, objavljujući najnovije podatke u četvrtak.

Broj slučajeva sifilisa povećan je za 34 posto u odnosu na prethodnu godinu, na više od 35.000 zaraženih, a slučajeva klamidije za 16 posto, na više od 216.000. Broj slučajeva gonoreje skočio je za 48 posto na više od 70.000.

-Brojke daju jasnu sliku, onu kojoj je potrebna naša hitna pažnja i djelovanje – kazala je direktorica ECDC Andrea Ammon na konferenciji za novinare.

Neliječene zaraze mogu dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući hroničnu bol, neplodnost i, kod sifilisa, neurološke i kardiovaskularne komplikacije.

Broj slučajeva limfogranuloma venereuma (LGV) i kongenitalnog sifilisa, kada se infekcija prenosi s majke na fetus, također je naglo porastao, navodi ECDC, iako s nižih nivoa.

Stope spolno prenosivih bolesti godinama rastu u brojnim zemljama, uključujući i Evropu, iako je to zaustavljeno pandemijom COVID-19 jer je većina vlada uvela mjere socijalne izolacije, ljudi su ostajali kod kuće, a stopa prijavljivanja je opala.

Iza kontinuiranog rasta stoji niz razloga, naveo je ECDC, uključujući bolji nadzor i povećanje kućnog testiranja, kao i povećanje rizičnijeg seksualnog ponašanja.

Skok u broju zaraza među mladim heteroseksualnim osobama prema najnovijim podacima, a posebno mladim ženama, mogao bi biti posljedica promjene seksualnog ponašanja nakon pandemije, navodi agencija EU.

Također je saopćila da još nema dokaza da je porast zaraza gonorejom uzrokovan rezistencijom na antimikrobne lijekove, ali je rečeno da će se to nastaviti pratiti. Amon je kazala da su brojke vjerovatno “vrh ledenog bijrega” jer brojne zaraze ostaju neotkrivene.

Evropske zemlje moraju se fokusirati na testiranje, liječenje i prevenciju, kazala je ona, a pojedinci moraju poduzeti korake da se zaštite, posebno korištenjem kondoma, prenosi Reuters.