Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uprkos lošem vremenu

Ronioci i volonteri iz rijeke Bosne i ovaj put izvukli ogromne količine smeća

rijeka bosna ronioci
Foto: Ronilački klub “Bosna”

Pored 25 ronilaca Ronilačkog kluba ‘Bosna’, u akciji je učestvovalo i 30-ak volontera. Uprkos teškim uslovima eko akcija je odrađena veoma dobro, rekao je Hrvoje Gavrančić

Iako su uslovi za ronjenje i bilo kakvu eko akciju bili izuzetno teški pretprošlog vikenda, to nije spriječilo ronioce Ronilačkog kluba „Bosna“ da organizuju akciju čišćenja otpada na rijeci Bosni.

„Vrijeme je bilo veoma loše i kiša je padala tokom cijele akcije. Pored 25 ronilaca Ronilačkog kluba ‘Bosna’, u akciji je učestvovalo i 30-ak volontera. Uprkos teškim uslovima eko akcija je odrađena veoma dobro i, nažalost, opet smo izvukli iz rijeke značajnu količinu krutog otpada“, kazao je Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba „Bosna“.

U ovoj akciji prikupljena je velika količina otpada, a prema procjeni ronilaca radi se o više od osamdeste vreća, odnosno imeđu 250 i 300 kilograma otpada. Riječ je o približno istoj količini kao u akciji koju su održali prošle godine u ovom periodu. To pokazuje da stanje, na žalost, nije popravljeno te da i dalje postoji određeni broj nesavjesnih građana koji nepropisno odlažu otpad u prirodi.

Eko akcija čišćenja rijeke Bosne održana je uz pokroviteljstvo kompanije Molson Coors BH i njihovog Ožujskog piva, koji već godinama podržavaju akcije čišćenja rijeka, jezera i planina u Bosni i Hercegovini u sklopu kampanje „Čuvaj, pazi, ne bacaj!“.

„Želio bih izraziti zahvalnost vrijednim roniocima Ronilačkog kluba Bosna i svim volonterima koji su sudjelovali u ovoj hvalevrijednoj akciji, posebno zbog njihove predanosti i hrabrosti, s obzirom na izazovne uvjete s kojima su se suočili. Vrijeme i okolnosti su bili izuzetno nepovoljni, ali oni su bez ikakvog oklijevanja prikupili otpad, njihova požrtvovnost nam svima treba biti inspiracija.

Ova inicijativa nas podsjeća na važnost da se i mi sami brinemo o našoj okolini. Trebali bismo biti svjesni da nije teško ponijeti vlastiti otpad sa sobom i pravilno ga odlagati na za to predviđena mjesta. Kroz takve postupke, zajedno brinemo o okolišu, o našim rijekama koje trebaju biti čiste za dobrobit svih nas.“, poručio je Goran Mišić, brend menadžer grupacije Molson Coors za BiH.

Akcije čišćenja se nastavljaju i u narednom periodu, njima biti obuhvaćene i druge rijeke, jezera i planine u Bosni i Hercegovini.