Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika Britanija

S aparata skinuli bolesnu osmomjesečnu bebu, nisu je više željeli liječiti

Foto: Screenshot

Otac je ispričao kako je beba preminula u majčinim rukama malo prije 2 sata u noći, samo nekoliko sati nakon što je odvedena u bolnicu gdje su joj uklonjena sredstva za održavanje života

Smrtno bolesna djevojčica koja je bila u središtu pravne bitke umrla je nakon što su joj aparati za održavanje života ugašeni, saopćio je njezin otac. Osmomjesečna Indi Gregory imala je neizlječivu mitohondrijsku bolest i liječnici su rekli da ne mogu više ništa učiniti za nju.

Njezini roditelji Dean Gregory i Claire Staniforth željeli su nastavak liječenja, ali su izgubili pravnu bitku na Visokom i Žalbenom sudu u Londonu. Otac je ispričao kako je beba preminula u majčinim rukama malo prije 2 sata u noći, samo nekoliko sati nakon što je odvedena u bolnicu gdje su joj uklonjena sredstva za održavanje života.

Poručio je kako su oboje “slomljenog srca i posramljeni”, piše Guardian.

“Nacionalni zdravstveni sustav (NHS) i sudovi ne samo da su joj oduzeli priliku da živi duže već su također oduzeli Indi dostojanstvo da premine u obiteljskom domu gdje je pripadala”, kazao je.

Djevojčici iz grada Ilkestona u Derbyshireu prošle je sedmice premijerka Giorgia Meloni hitno odobrila italijansko državljanstvo, u sklopu pokušaja da se u posljednji trenutak preveze u Rim na liječenje. Međutim, suci su rekli da selidba u Italiju nije u njezinom najboljem interesu i nazvali su intervenciju italijanskih konzularnih službenika “potpuno pogrešnom”.

Imala neizlječivu genetsku bolest

Također, u petak su tri suca žalbenog suda presudila da se liječenje za održavanje na životu može prekinuti samo u bolnici ili hospiciju, a ne u porodičnom domu. Organizacija Christian Concern naglasila je da su suci “uskratili Indinim roditeljima njihovu posljednju želju” naredivši da joj se aparati za održavanje na životu ne mogu ukloniti kod kuće.

Indi je rođena 24. februara s mitohondrijskom bolešću, genetskom bolešću za koju NHS kaže da je neizlječiva. Stručnjaci iz Kraljičinog medicinskog centra tvrdili su kako je Indi trpjela bolove i da je liječenje bilo uzaludno.

Sudac visokog suda Justice Peel presudio je kako je ograničenje liječenja zakonito i da bi bilo u najboljem interesu Indi. Njezini roditelji nisu uspjeli uvjeriti suce žalbenog suda i Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu da ponište tu odluku.