Život i zdravlje

Obratite pažnju

Savjeti koje biste trebali slijediti ako hodanjem želite skinuti kilograme

24/11/2020

Hodanjem je moguće skinuti suvišne kilograme, a ako vam je to cilj, evo na šta trebate obratiti pažnju

Hodanje je svima dostupan i besplatan oblik rekreacije koji ima brojne prednosti za cjelokupno zdravlje. Brojna istraživanja su pokazala da hodanje pridonosi zdravlju srca, povoljno utječe na mentalno zdravlje, prevenira pretilost i potiče mršavljenje.

Ako ste odlučili poraditi na razini tjelesne aktivnosti, a pritom želite uštedjeti novac, razmislite o hodanju koje je dio zdravog životnog stila, piše Index.hr.

Hodanjem je moguće skinuti suvišne kilograme, a ako vam je to cilj, evo na šta trebate obratiti pažnju.

1. Provjerite vremensku prognozu

Da vas kiša ne bi omela u šetnji, uvijek provjerite vremensku prognozu i odaberite termin u danu kad su najbolji vremenski uslovi.

2. Pijte vodu

Ako namjeravate u dugu šetnju, popijte barem dvije čaše vode 30 do 60 minuta prije. Kad se vratite iz šetnje, popijte čašu vode kako bi tijelo nadoknadilo tekućinu izgubljenu znojenjem. Stručnjaci savjetuju da za hidraciju organizma izbjegavate zašećerene napitke i elektrolite jer je obična voda najbolji izbor.

3. Odaberite pravu odjeću i obuću

Za bilo kakvu aktivnost važno je odabrati pravu odjeću i obuću kako vas ništa ne bi ometalo ili žuljalo. To vrijedi i po pitanju hodanja.

4. Pripazite na držanje

Hodanje je prirodno, ali na držanje treba obratiti pozornost. Glavu i ramena držite uspravnima, a  leđa poravnajte.

5. Ubrzajte srčani puls

Da biste potaknuli sagorijevanje kalorija, morate ubrzati srčani puls. Krenite u laganu šetnju, ali povremeno hodajte žustrije. Uzimajte predahe tako da ponovno usporite tempo hodanja, ali nemojte stajati i odmarati.

6. Postavite cilj

Dajte si zadatak. Odredite broj koraka ili udaljenost koju želite prevaliti u 30 minuta ili sat vremena te izazivajte tijelo iznova svaki put kad ostvarite svoj cilj.

7. Hodajte po uzbrdici

Istraživanja su pokazala da hodanje po uzbrdici također ubrzava srčani puls, čini aktivnost izazovnijom i pospješuje sagorijevanje kalorija.

8. Nađite društvo

Ako vam je hodanje dosadno i osjećate se usamljeno, nađite društvo za šetnju kako biste se motivirali.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.