Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stručnjaci savjetuju

Šest znakova da ste našli pravog, odnosno pravu

Ilustracija: Unsplash

Ne pristupate svađama tražeći krivca već kao tim koji zajednički pokušava doći do rješenja. Svađe bi trebale biti ples, a ne dvoboj

Kao sve na svijetu i ljubavne veze prolaze kroz uspone i padove, a čak ćemo i tokom zdravog dugotrajnog odnosa doživjeti trenutke dosade i sumnje, posebno ako imate povijest toksičnih odnosa i navikli ste na ekstremne emocije, kako one pozitivne, tako i negativne.

Što uopće znači da je neko “prava osoba” za nekoga? Savršeni partner ne postoji, ali postoje ljudi koji nas dobro nadopunjuju, poštuju, podržavaju i čine boljim ljudima. 

Bilo bi tako lijepo imati konačan odgovor i znati, bez imalo sumnje, da je vaš partner “pravi”. 

Lako je biti s njima

Kada procjenjujete je li vaš partner onaj pravi za vas, jedan od najvažnijih osjećaja na koje morate obratiti pažnju je li vam ugodno s njim, osjećate li se sigurno, udobno, komforno?

To da je s nekim lako i jednostavno svakodnevno komunicirati i ići kroz život je parametar koji se često predvidi u korist nekih drugih, površnijih karakteristika dobre veze.

Ako je lako, to znači da imate razumijevanja jedno za drugo, da niste pretjerano oprezni i da se ne trudite upravljati odnosom, on jednostavno jest, on se jednostavno događa. 

Takva vrsta opuštenosti i prirodnosti je znak ne samo da oba partnera jedno pred drugim mogu biti ono što jesu, nego i da su u odnosu prisutni potrebna ljubav i razumijevanje.

Osjećaj uzbuđenja

Kada govorimo o uzbuđenju, ne mislimo na ono zaluđeno uzbuđenje koje donosi rana faza zaljubljenosti, govorimo o malim stvarima koje puno znače. 

Naprimjer, ako ste dugo zajedno i ako se veselite jedno drugome nakon što ste proveli dan razdvojeni, to je znak da ste s pravom osobom. Ne mora svaki dan biti ispunjen strašću, ali zajedničko druženje bi trebalo izazivati osjećaje veselja i uzbuđenja.

Imate iste vrijednosti

Ovaj je savjet jednostavno zdravorazumski, ako ne dijelite slične temeljne vrijednosti i svjetonazore prije ili kasnije će one izazvati konflikt. Ne morate dijeliti interese ili hobije, ali je važno da se slažete po pitanju važnih tema, poput toga želite li djecu.

Znate se svađati

Ne pristupate svađama tražeći krivca već kao tim koji zajednički pokušava doći do rješenja. Svađe bi trebale biti ples, a ne dvoboj. 

Konflikt je prilika da izrazite svoje mišljenje, zabrinutost, sumnje i strahove i da nakon toga zajedno pokušate skovati rješenje, povećati međusobno razumijevanje i uspostavite nove granice i očekivanja.

Vjerujete u vjernost

Povjerenje je stub zdravog odnosa. Kada ono nestane, sve ostalo postaje sporedno. Osjećaje sumnje i paranoje koji nastanu nakon razbijenog povjerenja teško je iskorijeniti. 

Ako vam srce potone u pete svaki put kada se vaš partner ne javlja na mobitel kasno navečer ili kada izlazi s društvom, preispitajte svoje strahove, ili su opravdani ili možda morate poraditi na svojim nesigurnostima. Ako možete o tome razgovarati s partnerom i on je voljan pomoći vam da se osjećate sigurnije, na pravom ste putu!

Naše misli i osjećaji snažno utiču na to kako tumačimo tuđa ponašanja i naša očekivanja od drugih. I zato vaše misli možda nisu u skladu s onim što se zapravo događa i mogu uzrokovati nepotrebne osjećaje sumnje, naprimjer, osjećate da vaš partner nije dovoljno obziran, ali u stvarnosti često pokazuje da mu je stalo. Zato iskrena introspekcija zlata vrijedi.