Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srce 11-mjesečnog dječaka Charlija prestalo da kuca

charlie_roditelji2

Jedanaestomjesečni dječak Charlie izgubio je bitku za život, javio je BBC i to nedugo nakon što je iz bolnice premješten u hospicij.

Charlie je od rođenja patio od rijetke i teške bolesti gena koja je uzrokovala oštećenja na mozgu i slabost mišića.

Za takvu bolest postojala su neka tek eksperimentalna liječenja, no ljekari u londonskoj bolnici “Great Ormond Street” ocijenili su da je preslab da pokuša ići na takvo liječenje u SAD, te da bi ga ono vjerovatno samo još više izmučilo.

Roditelji Connie Yates i Chris Gard sve vrijeme su vodili pravnu bitku s bolnicom, no sud je svaki put na osnovu procjene ljekara odlučio da liječenje najvjerovatnije neće uspjeti i da bi trebalo što mirnije pustiti da Charlie “ode”.

Ovaj slučaj pokrenuo je veliku debatu u britanskoj javnosti o tome šta je najbolje za dijete – slušati procjenu ljekara o vjerovatnoći ili želju roditelja da ako postoji bilo kakva šansa pokušaju s liječenjem.

Sud je smatrao da su potrebe djeteta ispred želja roditelja. Nakon što su roditelji malog Charlieja putem interneta i društvenih mreža uspjeli privući pažnju cijelog svijeta, oglasili su se među ostalim i američki predsjednik Donald Trump, te papa Franjo.

Trump je ponudio potrebnu pomoć, a papa Franjo poručio da bi borba za svaki život trebala ići do kraja, svim dostupnim sredstvima. Vrlo brzo novac za liječenje uopće nije bio problem, jer su ga Connie i Chris skupili donacijama, no bitka sa sudom i ljekarima nikad nije stala.

Roditelji 11-mjesečne bebe htjeli su sina liječiti u SAD na eksperimentalnom tretmanu. No, nakon svega bilo je prekasno i za eksperimentalnu terapiju.

Sudija Nicholas Francis s Visokog suda u Londonu još je u aprilu odlučio da ljekari mogu prestati pružati umjetno održavanje života. Međutim, roditelji se nisu predavali i obratili su se za pomoć Prizivnom sudu, zatim Vrhovnom sudu, a nakon toga i Evropskom sudu za ljudska prava koji se na kraju 27. juna oglasio s odlukom da se ne želi miješati.

No, u tim sudskim natezanjima bebi je iscurilo vrijeme i američki neurolog dr. Michio Hirano zaključio je nakon rezultata prošlosedmičnog MRI skeniranja da je prekasno za eksperimentalnu terapiju. Zato su i roditelji na kraju odlučili odustati od nastavka pravne bitke.

– Mi smo mu samo željeli dati šansu za život – kazala je Charliejeva majka Connie Yates i dodala da se nada da njegov život neće biti uzaludan.