Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savjeti za alergičare

Stabilizacijom vremenskih prilika rastu koncentracije polena u zraku

polen alergija poljsko cvijece proljece unsplash
Foto: Unssplash

Nakon boravka na otvorenom, u vrijeme kad je nivo polena visok, operite kosu i odjeću da biste uklonili polen sa sebe. Ne sušite odjeću na otvorenom, neki su od savjeta

Stabilizacijom vremenskih prilika, u narednom periodu očekuje se povećana koncentracija polena drvenastih biljaka u vazduhu, ali i polena trava, saopštavaju iz Centra za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić.

Osobama koje pate od alergija preporučuje se da izbjegavaju parkovske površine s drvenastim biljkama, te slobodno vrijeme provode u okviru visokoplaninskih ekosistema.

Svim osobama sa sezonskim rinitisom (peludna groznica) preporučuje se da se, u slučaju promjene kliničke slike, jave svom nadležnom ljekaru porodične medicine.

-Osobama koje su osjetljive na polen preporučuje se da redovno prate koncentraciju polena u vazduhu, kao i vremensku prognozu. Izvještaji monitoring polena na području Kantona Sarajevo kontinuirano se objavljuju na ovom linku – navodi se.

Kao preventivnu mjeru zaštite, kad je koncentracija polena visoka, preporučuju da se zatvore prozori i vrata da bi se spriječio ulazak polena u dom ili automobil.

-Koristite klima uređaj, može biti koristan u smanjenju količine polena u vazduhu. Međutim, važno je redovno održavati klima uređaj i zamijeniti filtere, da bi se osiguralo da se polen ne nakuplja u filterima. Nosite zaštitnu opremu. Ako morate boraviti na otvorenom, u vrijeme kad je nivo polena visok, nosite masku za lice i naočale da biste smanjili izloženost polenu – navodi se.

Preporučuje se i pranje kose i odjeće, nakon boravka na otvorenom.

-Nakon boravka na otvorenom, u vrijeme kad je nivo polena visok, operite kosu i odjeću da biste uklonili polen sa sebe. Ne sušite odjeću na otvorenom. Ako ste alergični na polen, izbjegavajte sušenje odjeće na otvorenom, jer će se polen zadržati na vašoj odjeći. Posavjetujte se sa ljekarom. Ako imate simptome alergije na polen, posavjetujte se sa svojim ljekarom o mogućnostima liječenja alergije – ističe se.

Prema podacima Centra za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić, u zraku na području Kantona Sarajevo posljednjih dana je prisutan polen breze, topole, vrbe, tise, čempresa i borova.

Kvalitativno-kvantitativnom analizom i specifičnim metodama koje se koriste u monitoringu polena, a usljed nepovoljnih vremenskih prilika, utvrđena je niska do umjereno visoka koncentracija polena u vazduhu.

-Kako ističu iz Centra, atmosferske prilike su važne u širenju, kao i smanjenju i povećanju koncentracija polena u zraku. Značajni faktori su temperatura, padavine, vlažnost zraka i vjetar – navodi Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.