Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suzbija rak, čisti i pomlađuje organizam

amalaki

Amalaki, amla ili indijski ogrozd (lat. Emblica officinalis) jedna je od najpoznatijih biljaka tradicionalne ayurvedske medicine.

Voće amalaki, žutozeleni plod drveta koje može narasti i do 18 metara u visinu, narodi u Indiji koriste već više od 5.000 godina kao jedan od najsnažnijih prirodnih lijekova za jačanje imuniteta i pomlađivanje organizma.

Prema ayurvedi, amalaki sadrži pet od ukupno šest okusa (rasa): kiseli, slatki, gorki, ljuti i trpki. To je jedina je namirnica u svijetu po tim svojstvima.

Pogodan je u svakom godišnjem dobu, u svim vremenskim uslovima i za svaki tip tjelesne građe.

Jedinstveni i važni ayurvedski lijek prepoznala je i moderna medicina, pa je dosad provedeno više od stotinu međunarodnih studija koje su otkrile da amalaki čisti, štiti i pomlađuje cijeli organizam.

Sadrži 20 puta više vitamina C od naranče

Znanstvena istraživanja otkrila su da je amalaki jedan od najboljih izvora antioksidanata na svijetu. Na 100 grama svježeg voća sadrži između 470 i 680 mg prirodnog i čistog vitamina C.

Za usporedbu, sok od amalakija sadrži 20 puta više ovog važnog vitamina nego sok od naranče.

Vitamin C, snažan antioksidans, štiti od posljedica slobodnih radikala, važan je za kosti, imunološki sistem i krvne žile, stimuliše proizvodnju i funkciju leukocita.

Amalaki obiluje i drugim važnim sastojcima – flavonoidima, taninima, polifenolima i mineralima i snažno je prirodno sredstvo protiv svih vrsta upala.

Koristi se za ublažavanje upale dišnih puteva, kašlja, grlobolje i drugih respiratornih problema, uključujući bronhitis i astmu.

Uklanja toksine

Redovna upotreba amalakija pomaže pri čišćenju tijela od toksina, zahvaljujući velikoj količini tanina i flavonoida, žučne kiseline i antioksidansa. Studija objavljena u časopisu “Fitoterapijska istraživanja” otkrila je da Amalaki može zaštititi jetru od negativnih efekata lijekova.

Posebno se pokazao djelotvornim kod neutraliziranja posljedica lijekova za tuberkulozu, ali i drugih sintetičkih lijekova koji jetru svakodnevno opterećuju.

Suzbija rast kancera

Japanska studija otkrila je da ekstrakt amalakija suzbija rast kancerogenih stanica u organizmu. Ovo voće, pokazuju studije, sadrži brojne sastojke koji jačaju imunitet i korisni su ne samo u prevenciji nego i u liječenju karcinoma.

Antioksidansi pomažu smanjiti upale i stanična oštećenja, što je prvi korak u nastanku raka i formiranju malignih stanica u organizmu.

Naučnici koji na Univerzitetu u Pittsburghu istražuju rak gušterače, otkrili su da amalaki, u kombinaciji s drugim sastojcima poznate ayurvedske drevne mješavine triphale, može smanjiti rast tumora na ovom organu.

Istraživanje je provedeno na miševima i pokazalo je da se veličina tumora kod miševa koji su koristili ovu mješavinu smanjila za 50%.

Lijek za upalu gušterače i dijabetes

Amalaki se pokazao djelotvornim kao prirodno sredstvo pri liječenju upale gušterače, pankreatitisa. Smanjuje bolove, oticanje i pomaže bolju funkciju gušterače.

Redovna upotreba amalakija pomaže u izlučivanju inzulina i smanjuje nivo šećera u krvi kod oboljelih od dijabetesa.

Obiluje hromom, koji je naročito važan kod dijabetesa tipa 2.

Studije potvrđuju da se 3 grama Amalakija u prahu kod pojedinaca pokazalo efikasnijim sredstvom od uobičajenih lijekova za dijabetes.

Protiv želučanih tegoba

Tradicionalno, amalaki se u narodnoj indijskoj medicini koristi za ublažavanje želučanih tegoba. Njime zaustavljaju proljev, povraćanje, grčeve i nadutost. Smanjuje osjećaj kiselosti i ublažava žgaravicu.

Studija iz 2010. godine otkrila je da ekstrakt amalakija štiti od enterokolitisa, stanja u kojem se usljed infekcije javlja kašasta, sluzava stolica, praćena bolovima u trbuhu i grčevima.

Zbog svog prirodnog djelovanja, blagotvorno djeluje na cijeli probavni sistem.

Pomlađuje organizam

Amalaki je prirodno sredstvo koje pomlađuje cijeli organizam. Osim što štiti organe od slobodnih radikala i oksidativnih oštećenja, povoljno djeluje na obnovu tkiva.

Nalazi se u brojnim proizvodima za njegu i ljepotu, kao što su šamponi, kreme i ulja. Njeguje vlasište i sprječava gubitak kose. Hrani korijen kose te potiče njen rast.

Diljem svijeta koriste ga kao masku i prirodni regenerator. Sprječava pojavu sijedih vlasi, a efikasan je i kao sredstvo protiv prhuti.

Potiče zacjeljivanje i ubrzava obnovu stanica na koži.

Djelotvorno je sredstvo za sve vrste upala na koži i njegu problematičnih područja.

Koristi se kao prirodni tretman za akne, prištiće i osip na osjetljivoj koži. Jača nokte i zube.

Potiče rast kose

Napravite hranjivu masku za kosu koja će potaknuti njen rast i hidratizirati je, zaštititi od ispucalih vrhova i osigurati joj sjaj i mekoću.

Amalaki u prahu pomiješajte s malo tople vode, dok ne dobijete pastu, odnosno masku. Ostavite je da odstoji jedan sat.

Nanesite je zatim na vlasište i umasirajte nježnim kružnim pokretima. Ostavite da djeluje između 30 minuta i jednog sata, a potom isperite.