Život i zdravlje

Švedska dijeta popularna u cijelom svijetu

09/09/2015

Švedska dijeta postala je popularna u cijelom svijetu. Ovaj režim ishrane, kao što i sam naziv kaže (low carb, hight fat) propagira smanjeni unos ugljenih hidrata, a akcenat stavlja na masti i proteine.

Ne morate potpuno da se odreknete slatkiša, jer postoje i dozvoljene varijante, a pored toga ste uvijek siti, zdravi i puni energije. Za ljubitelje mesa, mliječnih proizvoda i ribe ovo je svakako odličan izbor, a oni koji su je koristili ističu da se ovim načinom ishrane može regulisati šećer u krvi (zbog čega se posebno preporučuje dijabetičarima) i znatno smanjiti tjelesna težina.

Još jedna povoljnost ove dijete je što možete zaboraviti na kalorije, kao i na određenu satnicu, ali zato morate strogo da se pridržavate pravila i ni u kom slučaju ne posegnete za zabranjenim namirnicama.

Dozvoljene namirnice: Sve vrste mesa (pileće, juneće, svinjsko, ćureće, divljač). Sve vrste ribe, rakova i jaja na sve načine. Povrće koje raste iznad zemlje: kupus, kelj, brokoli, prokelj, špargla, tikvice, masline, patlidžan, špinat, gljive, zelena salata, avokado, luk, paprike, paradajz i sl. Mliječni proizvodi sa visokim procentom masnoće: jogurt, maslac, pavlaka, kajmak, grčki jogurt, razne vrste sireva. Orašasti plodovi: suncokretove sjemenke, orasi, bundevine sjemenke, bademi, orasi, lješnici, indijski orasi, brazilski orasi.

Dozvoljeno ponekad: Povrće: Cvekla, mrkva, repa, celer. Voće: Jedna voćka dnevno umjesto slatkiša, pogotovo maline jer sadrže male količine šećera. Alkohol: Vina, viski, brendi, votka, kokteli bez šećera i to jedno do dva pića sedmično. Čokolada sa većim procentom kakaoa (većim od 70 odsto) i to jednom do dva puta sedmično.

Nije dozvoljeno: Šećer, sokovi, gazirana pića, tijesta, kolači, mafini, sladoled, torte, musli, granola musli, kao i vještački zaslađivači. Žitarice i skrob: hljeb, pasta, riža, krompir, pomfrit, čips, žitarice, kaše, margarin, rafinisana ulja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.