Život i zdravlje

Ranije rijetko korištena

Termin “Vax” proglašen za riječ godine Oxfordskog rječnika engleskog jezika

01/11/2021

Glavna urednica OED-a Fiona McPherson kaže da je ta riječ bila njihov očigledan izbor jer je ostavila ,,najupečatljiviji uticaj u društvu"

Termin ‘vax’ ili ‘vaxxed’ (engl. vakcina, vakcinisani) izabran je za riječ godine od leksikografa Oxfordskog rječnika engleskog jezika (OED), javlja BBC.

Upotreba riječi koje se odnose na vakcine naglo je porasla u 2021. zbog Covida, pri čemu su riječi dvostruko-vakcinisani, nevakcinisani i antivakseri riječi koje su bile posebno često u upotrebi.

Glavna urednica OED-a Fiona McPherson kaže da je ta riječ bila njihov očigledan izbor jer je ostavila ,,najupečatljiviji uticaj u društvu”.

– Popularnost ove riječi seže barem do osamdesetih godina prošlog stoljeća, ali prema našem korpusu rijetko je korištena do ove godine.

Kada se tome još doda svestranost ove riječi u formiranju novih riječi poput ‘vaxxie’ (slikanje selfija dok primate vakcinu), vax-a-thon (masovna vakcinacija), vaxinista (onaj koji se hvali da je primio vakcinu i promovira to na razne načine) – postalo je jasno da je riječ ‘vax’ ta koja se izdvojila iz gomile drugih riječi – pojasnila je McPherson.

Vax i vaxx su prihvaćeni načini pisanja, ali oblik s jednim x je češći.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.