obratite pažnju

Tihi i podmukli simptomi raka pluća koje nikako ne smijete zanemariti

bol u prsima – unsplash
Ilustracija FOTO: UNSPLASH

Uporan kašalj, gubitak daha, konstantan umor ili iznenadan gubitak kilograma mogu biti znakovi za uzbunu

Čak 90 posto oboljelih od raka pluća su pušači ili bivši pušači, no nemojte misliti da je sad prekasno prestati s pušenjem. Pušenje, kao i pasivno pušenje, znatno povećavaju rizik od raka pluća. Taj rizik se smanjuje svake godine nakon prestanka pušenja zato što zdrave stanice postupno zamjenjuju oštećene stanice u plućima. U bivših pušača, rizik od razvoja raka pluća izjednačava se s rizikom kod nepušača nakon otprilike 15 g nepušenja, piše ordinacija.hr.

Rak pluća ima tendenciju širenja ili metastaziranja vrlo rano nakon formiranja, što ga čini vrlo opasnim po život i jedan je od oblika raka koje je najteže liječiti. Mjesta najčešćih metastaza su nadbubrežne žlijezde, jetra, mozak i kosti, ali to može biti i bilo koji drugi dio tijela – stoji na stranicama Hrvatske lige protiv raka.

Simptomi ove vrste raka vrlo su nespecifični I rijetko tko će odmah posumnjati na najgore. Stoga obratite pažnju ako vam se nešto od sljedećeg učestalo ponavlja, kronično je ili vam ometa kvalitetu života.

UPORAN KAŠALJ

Bilo kakav oblik dugotrajnog kašlja zahtijeva posjetu doktoru. Ako ne prestaje ili se pogoršava, javite se doktoru. Isto je i sa čestim infekcijama dišnog sistema.

GUBITAK KILOGRAMA

Nagli gubitak na težini bez nekog očitog razloga uvijek je signal za uzbunu. Stanice raka zahtijevaju više energije od zdravih stanica pa tijelo troši više kalorija. Također utječe na hormone koji kontroliraju apetit.

PROMUKLOST

Kada tumor uraste u živce u središtu prsnog koša, može doći do pritiska ili oštećenja živca u grkljanu koji pomiče glasnice, zbog čega nastaje promuklost.

UMOR I GUBITAK ENERGIJE

Pacijenti koji imaju karcinom u čak 80 posto slučajeva osjećaju neopisiv umor. Ako spavate dovoljno, a svejedno ne možete izaći iz kreveta, posjetite doktora.

BOL U PRSIMA

Ovisno o mjestu na kojem je nastao tumor može izazvati jaku bol u prsima.

NEDOSTATAK DAHA

Ako rastući tumor ošteti živac koji je povezan s ošitom (dijafragmom), posljedica je otežano disanje i niska koncentracija kisika u krvi, kaže dr. Robert L. Keith, pulmolog specijaliziran za rak pluća

ISKAŠLJAVANJE KRVI

Simptom koji sam po sebi ne može biti dobar znak. Svakako se javite doktoru.