Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moždani udar

Tihi ubica samo u ZDK “pokosio” 692 osobe u godini

moždani udar visok pritisak
FOTO: INZ

Prema podacima Svjetske organizacije za moždani udar, “jedna od četiri osobe iznad 25 godina jednom u životu oboliti od moždanog udara”

Svjetski dan borbe protiv moždanog udara obilježava se na području Zeničko-dobojskog kantona trodnevnim aktivnostima u sklopu projekta “Zajedno za zdrav mozak”, kojeg organizuju zdravstvene institucije ovog kantona.

U cilju informisanja i podizanja svijesti o rizicima moždanog udara, njegovoj prevenciji i učestalosti, danas je u Shopping centru Zenica organizovana akcija mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska, te edukacija građana i dijeljenje informativnih letaka o ovim bolestima.

Organizatori su Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini – Lokalni komitet Zenica (BoHeMSA LC Zenica), Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici, te Odjel neurologije Kantonalne bolnice Zenica i Ljekarska komora ZDK.

Vodeći uzrok invaliditeta u svijetu

– Moždani udar je vodeći uzrok invaliditeta i drugi vodeći uzrok smrti u svijetu. Ne bira dob, ne bira spol, tako da se može očekivati u bilo kojoj dobi i kod bilo koga. Faktori rizika, a na koji se može uticati, to su prije svega stilovi života – pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, fizička neaktivnost, prekomjerna tjelesna težina, dugotrajna upotreba oralnih kontraceptiva, stres…

Odnosno, životni stil koji prati sve nas u današnjem, ubrzanom modernom dobu – kazala je rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja INZ-a dr. spec. Elma Kuduzović.

Nužna je, upozorava ona, česta kontrola krvnog pritiska, jer je upravo visok krvni pritisak “tihi ubica” i riziko faktor kako za nastanak kardiovaskularnih bolesti, tako i moždanog udara.

– Moram naglasiti da je kroz prošlu godinu, kroz primarnu zdravstvenu zaštitu – porodične ambulante, registrovano 32.300 osoba sa povišenim krvnim pritiskom, što predstavlja devet posto populacije na području našeg kantona. Također, kroz prošlu su godinu evidentirana i 692 slučaja moždanog udara – istakla je Kuduzović.

Specijalista neurolog s Odjela neurologije KBZ-a dr. Amila Dizdarević istakla je kako će, prema podacima Svjetske organizacije za moždani udar, “jedna od četiri osobe iznad 25 godina jednom u životu oboliti od moždanog udara”.

– Cilj nam je upoznati pacijente kako da prepoznaju inicijalne simptome moždanog udara. Bitno je jako hitno djelovanje. Dakle, hitan poziv, odnosno javljanje u nadležnu ambulantu, odnosno nadležnu hitnu pomoć da bi se moglo organizirati što prije transport u bolnicu – kazala je Dizdarević.

Sve mlađe osobe dobivaju moždani udar

U zadnje su vrijeme, navodi ona, evidentirane mlađe osobe koje su imale moždani udar, jer, pored osnovnih faktora rizika, postoje i “neki drugi faktori”, kao što su imunološki procesi.

– Iskoristila bih priliku da pozovemo sve radnike, zaposlenike srednjih škola u dobi od 40 do 60 godina da sutra na Odjelu neurologije KBZ-a dođu pred Kabinet za ultrasonografiju krvnih sudova glave i vrata, gdje će naši specijalisti neurologije vršiti skrining. Na taj bismo način mogli imati uvid u protok, odnosno cirkulaciju krvnih sudova vrata i glave – najavljuje Dizdarević.

Studentica šeste godine Medicinskog fakulteta UNZE-a i predsjednica udruženja studenata medicine u BiH Lokalni komitet Zenica (BoHeMSA LC Zenica), Namira Softić napomenula je kako su jučer na tom fakultetu održana i edukativna predavanja za studente, koja su održale četiri doktorice s Odjela neurologije KBZ-a.

– Vrlo je važno da mi, kao studenti i kao budući liječnici, na ovaj način obilježavamo sve važne datume, kao što je i Svjetski dan prevencije moždanog udara, jer na taj način direktno dolazimo u kontakt s građanstvom, našim pacijentima. Na taj način naglašavamo važnost primarne prevencije i javnog zdravstva u promociji rada i na prevenciji bolesti, jer je to, prije svega, jedan temelj medicine i zdravstva – podvukla je Softić.