Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tri načina kako prepoznati jesu li vam podvalili lažni med

medd

Med je najjeftinije zdravlje koje može da se kupi. U prodavnicama je med industrijski, na pijacama, nažalost, često lažan, pa to što je jeftiniji zapravo predstavlja bacanje para, jer od njega nema nikakve koristi.

Falsifikatori veoma uspješno koriste neznanje potrošača, svjesno ih truju, ali i ugrožavanju njihov ionako nizak standard. No, zato vi možete bez laboratorijskih uslova kod kuće provjeriti šta ste kupili, pa da više nikad ne odete na tu tezgu. Pčelar i apiterapeut iz Srbije Aleksandar Bikar otkriva kako možete brzo i lako provjeriti jesu li vam podvalili lažni med.

1. U supenu kašiku usuti malo meda. Držati kašiku iznad plamena svijeće postepeno zagrijavajući dok med ne proključa. Ako vri i ne mijenja boju i miris, onda je pravi. Ako potamni ili miriše na šerbet, onda je falsifikat.

2. U posudu staviti dvije supene kašike meda. Dodati šest supenih kašika alkohola i postepeno zagrijavati na električnom šporetu deset minuta. Ne smije se zagrijavati na otvorenom plamenu zbog mogućnosti da se alkohol zapali. Ako se na dnu pojavi bijeli talog, med je falsifikovan.

3. U čašu staviti jednu supenu kašiku meda i isto toliko destilovane vode. Dobro izmiješati i dodati par kapi joda. Ako poplavi, onda nije med nego falsifikat u koji je dodavan skrob ili želatin.

Falsifikovani med sastoji se pretežno od kristal šećera, ali tu se mogu naći kukuruzni, kao i bombonski sirup koji se koristi u konditorskoj industriji. Zato kad nađete dobar med, ne žalite pare jer on sadrži više od 300 lakoresorbujućih materija, među kojima su minerali, vitamini, esencijalne amino kiseline, biljni antibiotici.. Med jača imuni sistem, utiče na formiranje crvenih i bijelih krvnih zrnaca, ukratko lista blagodeti koje donosi zdravlju je beskrajna.