Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istraživanje

Tri najzdravije namirnice na svijetu, prema istraživanju

leća
FOTO: Unsplash

Grčki jogurt jednostavna je i hranjiva zdrava namirnica koju možemo dodati svojoj rutini. Prepun je proteina, kalcija, vitamina B12 i probiotika, sprječava skokove šećera u krvi i potiče dobro zdravlje kostiju i crijeva, a uz to je i praktičan

Zdravu prehranu često povezujemo s izbacivanjem raznih vrsta hrane, no uključivanje dobrih stvari također je dobra ideja. Dakle, postoje jednostavna pravila kojih se trebamo pridržavati kako bismo svoju trenutnu prehranu učinili zdravijom.

Međutim, ako smo u potrazi za nekim ključnim supernamirnicama koje možemo uključiti u svoje obroke, The American Journal of Public Health izdvojio je tri najzdravije namirnice na svijetu.

Leća

Leća je vrsta mahunarki bogata nutrijentima. Nedavna studija otkrila je da može smanjiti upalu u tijelu te da ima antioksidativne i antimikrobne osobine. Također je puna polifenola, za koje nauka sugerira da mogu pomoći u obrani od degenerativnih bolesti, kao i vlakana i proteina, što je čini izvrsnom za kontrolu šećera u krvi i zdravlje crijeva, piše Vogue. Osim toga, dodavanje leće u salatu ili obrok pomoći će nam da se osjećamo sitima.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje bogato je antioksidansima i protuupalnim svojstvima. Ključni je dio zdrave mediteranske prehrane te snižava krvni pritisak i može poboljšati zdravlje srca. Osim toga, pokazalo se da ograničava rizik od oštećenja jetre i neurodegenerativnih bolesti poput demencije.

Grčki jogurt

Grčki jogurt jednostavna je i hranjiva zdrava namirnica koju možemo dodati svojoj rutini. Prepun je proteina, kalcija, vitamina B12 i probiotika, sprječava skokove šećera u krvi i potiče dobro zdravlje kostiju i crijeva, a uz to je i praktičan. Ipak, važno je odabrati opcije bez dodanog šećera.