Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

aktivizam

U ekološkoj akciji čišćenja korita rijeke Trebižat sudjelovalo 50 volontera

Foto: Fena

Cilj subotnje ekološke akcije je bio podizanje svijesti o potrebi očuvanja okoliša

Turistička zajednica Grada Ljubuškog organizirala je proteklog vikenda ekološku akciju čišćenja korita rijeke Trebižat. Pedeset volontera je prešlo područje od vodopada Koćuše do Kravice.

Volonteri su bili raspoređeni u skupine. Dio je išao kajacima nizvodno od Koćuše u tri skupine, a dvije skupine volontera su pješice prešli cijeli bajer i pokupili otpad uz rijeku. Među volonterima su bili učenici Gimnazije Ljubuški i Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića Ljubuški, rukometaši Izviđača, članovi Gorske službe spašavanja, Biciklističkog kluba Ljubuški te mještani koji su svojim dolaskom potvrdili svoju osvještenost o važnosti rijeke Trebižat.

-Rijeka Trebižat je uvijek imala iznimnu važnost za život na ovome području i ključna je za razvoj gospodarstva. Posljednjih godina nam pruža mogućnost da se razvijamo i kao turistička destinacija jer svojom ljepotom privlači turiste diljem svijeta. Jedinstvena ponornica sa svojih devet imena je prirodno bogatstvo koje smo dužni čuvati i održavati, kaže direktorica Turističke zajednice Grada Ljubuškog, Veronika Pinjuh.

Cilj subotnje ekološke akcije je bio podizanje svijesti o potrebi očuvanja okoliša. Organizatorii su zadovoljni, jer su među volonterima bili pripadnici raznih generacija koji su ujedinjeno djelovali u svrhu ostvarenja svoga cilja.

-Ova akcija nije završetak priče, nego tek početak jedne ekološke kampanje kojom ćemo, nadam se, potaknuti još ljudi da nam se pridruže i da svojim svakodnevnim djelovanjem zajedno doprinesemo očuvanju ovoga prirodnog blaga. Zahvaljujem se svima koji su podržali akciju čišćenja korita rijeke Trebižat. Zahvaljujem se gradskim i županijskim vlastima, JP “Parkovi”, udrugama i športskim klubovima, Gorskoj službi spašavanja i svim volonterima koji su izdvojili svoje slobodno vrijeme za doprinos cijeloj zajednici, kaže Pinjuh.