Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska zdravstvena organizacija

U Evropu stigla nova bolest od koje strahuje cijeli kontinent, oboljevaju djeca

hitna srbija
Foto: Pixsell
Ilustracija

Ono što čini atipičnu upalu pluća izazvanu ovom bakterijom posebnom je to što je rezistentna na penicilin, uobičajeni antibiotik

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) traži više podataka od Kine o izbijanju upale pluća kod djece, dok se maske i socijalno distanciranje ponovno preporučuju u Danskoj, koja se suočava s povećanjem slučajeva

Dansku trenutno pogađa epidemija mikoplazmatske upale pluća, slična onoj koja je nedavno zahvatila Kinu, uzrokujući zabrinutost zbog mogućnosti širenja ovog patogena širom Evrope. Danski čelnici zdravstva izvijestili su da je stopa mikoplazmatske pneumonije, bakterijske infekcije koja može izazvati ozbiljnu upalu pluća, dosegnula razinu “epidemijske razine”, piše britanski Daily Mail.

Nagli porast oboljelih

Danski Statens Serum Institut (SSI) primijetio je trostruki porast stopa u posljednjih pet sedmica i upozorava da će se tokom ove zime vjerojatno povećati broj zaražene djece. Slični izvještaji o porastu slučajeva upale pluća u djece došli su i iz Nizozemske i Švedske, povećavajući zabrinutost od širenja epidemije u Evropi. Prema pisanju kineskih medija, isti patogen je djelimično kriv za ‘misteriozni‘ val upale pluća — koju karakterizira opasna upala pluća kod djece.

Izvještaji sugeriraju da se radi o mikroorganizmu Mycoplasma pneumoniae, koji uzrokuje atipičnu upalu pluća. Ova bakterija, slična bakteriji, često uzrokuje blagu bolest s simptomima poput gripe, uključujući vrućicu, umor, glavobolju i dugotrajan kašalj. Ono što čini atipičnu upalu pluća izazvanu ovom bakterijom posebnom je to što je rezistentna na penicilin, uobičajeni antibiotik.

Hanne-Dorthe Emborg, viša istraživačica SSI-ja, objasnila je da epidemija nije neuobičajena, te da su stručnjaci očekivali porast slučajeva nakon što su zemlje poput Danske prošle razdoblje s niskim brojem infekcija mikoplazmom.

Manjak imuniteta

Unatoč zabrinutosti, stručnjaci upućuju na to da val možda nije povezan s novim sojem bakterije, budući da bakterije poput Mycoplasma pneumoniae imaju sporiju stopu razmnožavanja u usporedbi s virusima poput Covida-19.

Val slučajeva u Danskoj, Nizozemskoj i Švedskoj podsjeća na globalne valove mikoplazmatske pneumonije koji su se događali svakih tri do sedam godina. Stručnjaci upozoravaju da bi ovo moglo biti povezano s manjkom imuniteta kod djece koja nisu bila izložena bakteriji tijekom pandemije, posebno zbog mjera izolacije.

U međuvremenu, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) traži više podataka od Kine o izbijanju upale pluća kod djece, dok se maske i socijalno distanciranje ponovno preporučuju u Danskoj, koja se suočava s povećanjem slučajeva.