Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Orbitovom Zubomobilu ove školske godine bit će pregledano 10.000 djece

U Orbitovom Zubomobilu ove školske godine bit će pregledano 10.000 djece
Foto: D. Begović

Kompanija Orbit danas je ispred BBI centra u Sarajevu organizirala niz aktivnosti za mališane, a neizostavan dio današnjeg druženja bio je i Zubomobil, šareni karavan u potpunosti opremljen stomatološkim inventarom i priborom, koji će u septembru i oktobru ove školske godine obići na desetke osnovnih škola u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o sveobuhvatnoj kampanji na teritoriji BiH za društveno-odgovorni projekat “Orbit poklanja osmijeh“.

Prema planu koji je razvijen u saradnji sa stomatološkim komorama Federacije i RS-a, ovim bi projektom nominalno trebalo biti obuhvaćeno 10.000 mališana, prevashodno u 3. i 4. razredima, koji su statistički najosjetljivija grupa zbog miješane denticije u tom uzrastu.

Dio novca je prikupljen iz donacija prilikom kupovine paketića žvakaćih guma, dok je ostatak sredstava osigurao Orbit. Zubomobil će pored Banja Luke i Sarajeva biti predstavljen i građanima Mostara.

“Prošle godine je Zubomobil za cilj imao stomatološke preventivne preglede 5.000 mališana. U konačnici je čak 7.000 mališana dobilo diplomu za hrabrost od naših stomatologa“, rekla je povodom ovog projekta Darja Šušteršič, direktorica tržišta Mars za BiH, Sloveniju i Hrvatsku.

Šušteršič je istakla da su projekti ove vrste više nego neophodni kako bi se očuvalo zdravlje djece.

Da bi se otklonila najčešće prisutna nelagoda i strah od stomatologa koje djeca u ovoj dobi imaju, za mališane su u Zubomobilu pripremljene i simbolične “diplome“ za hrabrost, kao i progodni pokloni.

Uz preventivni pregled, stomatolog će djeci održati i kratko edukativno predavanje o važnosti prevencije, pravilnog održavanja higijene usne šupljine i zuba, te naročito pojasniti zašto su važni redovni odlasci stomatologu od najranije dobi.

Zubomobil je na svoje putovanje krenuo odmah po predstavljanju, a koje će gradove i kada posjetiti možete pratiti na Facebook stranici Orbit Bosna i Hercegovina, kao i na službenoj web stranici ove kompanije.