Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

indinezija

U špilji pronađena nastarija poznata slikopriča, nastae je prije 51.200 godina

Foto: X

Špilja se nalazi na otoku Sulawesiju u krševitom području gdje prevladava karbonatna podloga, uglavnom vapnenac

Slika na zidu špilje na indonezijskom otoku Sulawesi je, kako se čini, najstariji dokaz slikopriča u umjetnosti, objavili su u četvrtak naučnici australijskog univerziteta i indonezijskih naučnih ustanova.

Naučnici australijskog univerziteta Griffith, Indonezijski nacionalni istraživački institut i agencija za Inovacije (BRIN) te sveučilište Southern Cross su otkrili špiljski crtež koji prikazuje ljudske figure i divlju svinju.

Nastala prije 51.200 godina

Špilja se nalazi na otoku Sulawesiju u krševitom području gdje prevladava karbonatna podloga, uglavnom vapnenac te su naučnici analizom tankih slojeva kalcij karbonata koji se stvorio na površini slike uspjeli utvrditi da je nastala prije 51.200 godina, što je čini najstarijom, pouzdano datiranom, primjerkom šplijske umjetnosti na svijetu i najranijom narativnom umjetnošću.

-Naši su rezultati iznenađujući: niti jedna od poznatih slika u Evropi iz Ledenog doba nije niti blizu tako stara kao ova, osim nekim kontroverznih nalazišta u Španiji. Ovo je također prvi puta da je umjetnost na stijenama u Indoneziju premašila starost od 50.000 godina, rekao je voditelj istraživanja Adhi Agus Oktaviana.

S njim istraživanje vodi i Adam Brumm koji je rekao da otkriće navodi na zaključak da je pričanje priča bilo jedno od ključnih dijelova rane ljudske umjetničke kulture u Indoneziji.

-Ljudi su vjerovatno pričali priče puno dulje od tih 51.200 godina, ali kako se riječi ne mogu fosilizirati možemo se samo oslanjati na indirektne dokaze poput oslikavanja scena iz života na umjetnički način i Sulawesi je sada najstariji takav dokaz poznat arheologiji, rekao je Brumm.