Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zagrijavanje mora

U splitskoj ribarnici pronašli invazivnu ribu: “Ne konzumirajte ih”

invazivna napuhača
Foto: Splitska peškarija

“Ovdje je riječ o otrovnoj vrsti napuhače koja ima tetradotoksin otrov u sebi, i takvu ribu ne bi trebalo konzumirati. One se napuhnu kad se osjećaju ugrožene”, kaže morski biolog Petar Kružić

Morski biolog Petar Kružić, profesor s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, komentirao je za N1 posljedice zagrijavanja mora.

“Problem je stalan, od kraja 90-ih, masovna smrtnost organizama. Toga je bilo i prije, no taj trend nije bio stalan. Ono što se sada događa, zadnjih pet godina, da se to dešava svake godine. More se zagrijava, termoklina se pomiče sve dublje, ona je prije 30 godina bila na 25 metara, sada ide i do 45-50 metara dubine u julu, augustu i septembru.

Sesilni organizmi, koji ne mogu pobjeći dublje kao ribe, pod udarom su gotovo duplo veće temperature nego što je njihova normalna temperatura. Nije problem ako je to kratko, par dana, no događa se da imamo u Jadranu tako visoke temperature preko mjesec dana i onda se događaju te masovne smrtnosti.

To su sve vrste gorgonija, spužve, koralji, mahovnjaci. Preživljavat će samo one vrste koje su dublje od 50 metara”, rekao je.

Stanje u Jadranu nije dobro

Kružić je rekao da stanje u Jadranu danas nije dobro. Govorio je i o problemu invazivnih vrsta koje dolaze kod nas zbog zagrijavanja mora. Riba lav, otrovna vrsta, bi tako uskoro mogla postati naša autohtona vrsta. Osim što je riječ o otrovnoj ribi, ona je jako proždrljiva i predstavlja veliku opasnost endemskim vrstama u Jadranu.

Komentirao je i pronalazak invazivne napuhače u kutiji s ribom na splitskoj ribarnici, što je izazvalo paniku u Splitu. “Ovdje je riječ o otrovnoj vrsti napuhače koja ima tetradotoksin otrov u sebi, i takvu ribu ne bi trebalo konzumirati. One se napuhnu kad se osjećaju ugrožene.”

Ovaj pronalazak juvenilne jedinke komentirao je i Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

“Riječ je o relativno novom stanovniku našeg mora, stigla je s područja istočnog tropskog Atlantika, vjerovatno zbog zatopljenja našeg mora. Iako se ova vrsta ne smatra otrovnom, valja biti oprezan. Naime, u Jadranu su zamijećene i druge vrste iz porodice četverozupki, a neke, poput srebrenopruge četverozupke (Lagocephalus sceleratus), izrazito su toksične. Ne konzumirajte bilo kakvu vrstu četverozupki ili napuhača, opreza nikad dosta”, rekli su.