Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sumnje na trovanje

Udruženje ugostitelja: Niko više ne pije Coca-Colu i njene proizvode

coca-cola
Foto: Unsplash

“Ono što znamo je da, otkako su trovanja potvrđena, niko više ne pije Coca-Colu i njene proizvode, a postoji i odmak od svih drugih gaziranih pića”, kaže Tabak

Primjetan je pojačan zazor od Coca-Colinih i drugih gaziranih pića u restoranima i kafićima nakon pojave sumnje na trovanja pićima iz asortimana te kompanije, kaže za Hinu predsjednica udruženja ugostiteljskih djelatnosti Hrvatske gospodarske komore (HGK) Jelena Tabak.

Udruženje ugostitelja HGK dijeli mišljenje da je u vezi s trovanjem najvažnije da ne bude još slučajeva ni opasnosti po ljudsko zdravlje, a svakako je primjetno da postoji odmak od potražnje za Coca-Colinim pićima u ugostiteljstvu, kaže Tabak, i sama ugostiteljica.

“Ono što znamo je da, otkako su trovanja potvrđena, niko više ne pije Coca-Colu i njene proizvode, a postoji i odmak od svih drugih gaziranih pića”, dodaje.

Kada je riječ o udjelu tih pića u poslovanju, za kafiće ne iznosi procjene, a za restorane kaže da je taj udio do pet posto u prihodima.

Smatra da će situaciju sa smanjenom potražnjom za gaziranim pićima biti lakše izgurati restoranima jer kod njih veći dio u ponudi čine hrana i vino, a da će teže biti kafićima, disko klubovima i noćnim barovima, jer se gazirana pića piju samostalno, ali se koriste i za koktele i miješana pića.