Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

veliki napredak

Umjetna inteligencija uči “jezik tumora” radi bolje dijagnoze

Foto: X

Međunarodni tim stručnjaka za AI i za tumore, predvođen ekspertima sa univerziteta u Glasgowu i u New Yorku, razvio je novi siste, nazvan histomorfološko učenje fenotipa (HPL)

Kompjuterski sistem koji koristi umjetnu inteligenciju da bi naučio “jezik tumora” mogao bi pomoći bržem dijalgnosticiranju bolesti, kažu stručnjaci.

Sistem može s velikom točnošću uočiti znakove bolesti u biološkim uzorcima i predvidjeti ishod liječenja. Patolozi trenutno taj posao obavljaju analizirajući pod mikroskopom uzorke tkiva onkoloških bolesnika.

Analiza kompjuterskog sistema o tipu tumora i stupnju bolesti pomaže liječnicima da procijene koja je terapija pacijentu potrebna i koje su njihove šanse za izlječenje.

Međunarodni tim stručnjaka za AI i za tumore, predvođen ekspertima sa univerziteta u Glasgowu i u New Yorku, razvio je novi sistem, nazvan histomorfološko učenje fenotipa (HPL).

Osnova su bile tisuće snimaka visoke rezolucije adenokarcinoma pluća u 452 pacijenta iz baze podataka Nacionalnog instituta za genom tumora iz SAD-a. Također su koristili dodatne informacije o napretku bolesti.

Algoritam je u 72 posto slučajeva tačno procijenio šanse za preživljenjem, a patolozi su isti zadatak obavili s tačnošću od 64 posto.

Slični omjeri postignuti su i prilikom analize još deset tipova tumora, pokazala je studija.