Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Umrla Yoshie Oka, prva Japanka koja je javila o napadu na Hiroshimu

Yoshie Oka

Yoshie Oka, prva osoba koja je obavijestila javnost van Hiroshime da je taj japanski grad napadnut atomskom bombom, preminula je u 86. godini, javili su u utorak japanski mediji i njeni poznanici.

Oka je imala 14 godina 6. augusta 1945. i radila je u Hiroshimi kao komunikacijski operater u podzemnom komandnom centru Carske japanske vojske.

Nakon što je bomba pala, ona je kontaktirala drugu vojnu jedinicu u gradu Fukuyama istočno od Hiroshime, javili su lokalni mediji među kojima i nacionalni radijski emiter NHK.

– Hiroshima je skoro uništena. Napadnuti smo novim tipom bombe – kazala je ona tada.

Lokalni mediji javili su da je preminula od malignog limfoma 19. maja u bolnici u Hiroshimi nakon što je provela godine govoreći o svojom iskustvu tokom bombardovanja i o njegovim posljedicama posjetiocima i studentima u gradu.

– Ona je bila poštena ličnost koja je nazivala stvari pravim imenom – izjavila je Fumio Kajiya, također preživjela atomskog napada koja jer radila s Okom prepričavajući priče o napadu.

– Izgubili smo još jednog velikog svjedoka – izjavila je Kajiya za AFP.

Američki bombarder B-29 Enola Gay izbacio je svoj smrtonosni teret, nazvan “Mali dječak” iznad grada u 8,15 sati po lokalnom vremenu.

To je označilo prvo korištenje atomskog oružja i na kraju je odnijelo živote oko 140.000 ljudi.

Neki su poginuli odmah, dok su ostali podlegli povredama ili bolestima izazvanim zračenjem sedmicama, mjesecima i godinama nakon napada.

U maju prošle godine, američki predsjednik Barack Obama učinio je istorijsku posjetu Hiroshimi, postajući prvi američki aktuelni čelnik koji je to učinio.

Uoči njegove posjete, Oka je izjavila kako želi od njega da “čvrsto vidi kako su nevini građani propatili”.