Život i zdravlje

Opća bolnica

Urađena operaciju skolioze uz pomoć novog uređaja za neuromonitoring

21/09/2022

Ukoliko dođe do istezanja ili pritiska kičmene moždine ovi impulsi se smanje, što je doktoru signal da pravovremeno reaguje

Ortopedski tim Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ na čelu s prof. dr. Mirzom Bišćevićem, danas je uradio operaciju skolioze pacijentu od 14 godina, a uz pomoć novog uređaja za neuromonitoring, kojim se prati funkcija kičmene moždine tokom operativnog zahvata.

Na ovaj način se maksimalno povećava sigurnost operacije kičme u smislu prevencije neuronih deficita – saopćeno je iz te zdravstvene ustanove.

U saopćenju se navodi da se uređaj za neuromonitoring koristi kod kompleksnih operacija na kičmi, a bazira se na analizi impulsa koji se putem specijalnih elektroda postavljaju na glavni odašiljač i ponovo bilježe na drugom setu elektroda na nogama.

Ukoliko dođe do istezanja ili pritiska kičmene moždine ovi impulsi se smanje, što je doktoru signal da pravovremeno reaguje.

Na ovaj način Opća bolnica Sarajevo je dosegla vrh svjetskih standarda u sigurnom liječenju ovih pacijenata. Medicinski tim koji je uradio današnju operaciju su činili: Prof. dr. Mirza Bišćević, dr Adis Kukuljac, anesteziolozi Arijana Horman i Ines Avdagić, anestetičar Belma Tarčin i instrumentarka Irma Šehić – navodi se u saopćenju Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.