Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uznemirujući prizori iz legalnog bordela u Bangladešu (FOTO)

Bordel u Bangladešu

Bangladeš je jedna od nekoliko muslimanskih zemalja gdje je prostitucija legalna. Opština Tangail je domaćin Kandapara bordela, najstarijeg i drugog po veličini bordela u zemlj koji postoji već oko 200 godina.

Bordel  je 2014. godine srušila grupa naoružanih ljudi koji su imali podršku lokalnih vlasti, ali je ponovo ustanovljen jer ovdje živi i radi više od 700 seksualnih radnica zajedno sa svojom djecom.

Žene nakon rušenja bordela nisu znali gdje da odu, te su ga uz pomoć raznih nevladinih organizacija su ponovo pokrenule.

Nedavno je fotografkinja iz Njemačke Sandra Hoyn bila u bordelu napravivši realne i uznemirujuće fotografije.

Bordel ima sopstveni mikrokosmos, on je kao grad u gradu. U uskim ulicama postoje prodavnice, štandovi sa hranom, mjesta za popiti čaj… Za posjetioce bordela on izgleda kao svaki drugi grad.

Ali prostitutke u Bangladešu se ne tretiraju kao normalni građani. One nemaju slobodu i ljudska prava. Djevojke često dolaze iz siromašnih porodica ili su žrtve trgovine ljudima i u vlasništvu su madam. Madam zadržava njihov novac dok djevojka ne otplati dugove.

Čak i kada otplate dugove i postanu slobodne, te djevojke ostaju u bordelima jer su porodice  ih se odrekle, a društvo stugmatiziralo.

Prema zakonu, seksualne radnice moraju imati 18 godina, ali većina ih je maloljetno, a mnoge od njih uzimaju oradexon, lijek koji se daje stoki da bi izgledala zdravije i snažnije.