Život i zdravlje

objavljeni rezultati

Velika studija: Koliko dugo od zaraze štite Pfizer, AstraZeneca i Moderna?

08/11/2021
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Studija je provedena na čak 842.974 para vakcinisanih i nevakcinisanih osoba (ukupno više od 1.6 miliona ljudi), uključujući pojedince vakcinisane s dvije doze AstraZeneca nCoV-19 vakcine, mRNA-1273 (Moderna) ili BNT162b2 (Pfizer) i nevakcinisanih osoba.

Britanski naučni časopis The Lancet objavio je najnoviju studiju švedskih istraživača s univerziteta Umea o učinkovitosti vakcina protiv Covida kroz protok vremena. Studija još nije prošla kroz recenzije struke, javlja Sky News.

U studiji pod nazivom “Učinkovitost vakcina protiv Covida u riziku od simptomatske infekcije, hospitalizacije i smrti u periodu od devet mjeseci: Švedska studija ukupne populacije” analizirano je kako učinkovitost vakcina slabi kroz protok vremena.

Studija je provedena na čak 842.974 para vakcinisanih i nevakcinisanih osoba (ukupno više od 1.6 miliona ljudi), uključujući pojedince vakcinisane s dvije doze AstraZeneca nCoV-19 vakcine, mRNA-1273 (Moderna) ili BNT162b2 (Pfizer) i nevakcinisanih osoba.

Podaci su skupljani od 12. januara do 4. oktobra 2021. godine.

Učinkovitost Pfizer vakcine protiv infekcije progresivno je opadala s 92 posto između 15 i 30 dana nakon vakcinacije na 47 posto između 121 i 180 dana nakon vakcinacije , a od 211. dana nadalje nije se mogla utvrditi učinkovitost u odnosu na nevakcinisane osobe.

Učinkovitost je slabila nešto sporije za Modernu i procijenjena je na 59 posto od 181. dana nakon vakcinacije pa nadalje.

Nasuprot tome, učinkovitost AstraZenece općenito je bila niža i brže je slabila, a od 121. dana nakon vakcinacije nije se mogla detektirati učinkovitost protiv zaraze u odnosu na nevakcinisane osobe.

Općenito, učinkovitost svih vakcina protiv zaraze bila je niža i brže je slabila među muškarcima, starijim osobama i osobama s komorbiditetima.

Švedski naučnici tvrde da zaštita od teških ishoda bolesti pada s 89 posto u periodu između 15 i 30 dana nakon vakcinacije na 42 posto 181. dan nakon vakcinacije pa nadalje. Ovi podaci, kako oni zaključuju, daju dodatne argumente u prilog davanju treće doze kao pojačivača zaštite protiv infekcije Covida.

Učinkovitost vakcina protiv simptomatske infekcije Covida progresivno pada tokom vremena u svim podskupinama, ali različitom brzinom ovisno o vrsti vakcine. Ona također brže slabi u slučaju muškaraca i starijih i nemoćnih osoba.

Učinkovitost protiv teških oblika bolesti ostaje visoka kroz devet mjeseci od primanja vakcine iako brže opada za muškarce, starije slabe osobe i osobe s komorbiditetima, navodi se u studiji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.