Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Video iz zeničkog zatvora koji je nasmijao mnoge krije stravične priče

kpz

Sigurno se i vama barem nekoliko puta godišnje na newsfeedu pojavi klip “u njega je mati znala da se on drogira”, rečenica koja je postala nezaobilazan dio slenga na društvenim mrežama. Mnogi korisnici Facebooka i ostalih društvenih mreža zapravo ne znaju strašnu priču koja se krije iza te i ostalih “legendarnih” izjava zatvorenika iz zeničkog okružnog zatvora.

2007. godine Federalna televizija BiH snimila je dokumentarni film “Prokleta robija” u kojemu su snimljene izjave mnogih osuđenika koje su kasnije postale viralne.

Iako je bio primaran cilj prikazati uvjete života u KP Domu Zenica, film je na kraju ispao prepun crnog humora kojemu korisnici društvenih mreža jednostavno ne odoljevaju.

Najpoznatiju izjavu, “u njega je mati znala da se on drogira”, izrekao je osuđenik Mladen Jagić, a rečenica je bila odgovor na pitanje novinara o njegovom rođaku koji je umro od predoziranja. Mladić je sa svojim ujakom služio kaznu u KP Domu Zenica, ali je na božićnom dopustu preminuo od predoziranja, za što je majka okrivila svog brata Mladena koji je novinaru rekao:

“Nisam mu ja roditelj, ima on mati. Mati mu je znala da se on drogira. Ne drogiram se ja.”

Još jedna “legendarna” izjava iz ovog filma masovno se dijeli na Facebooku.

“Pljačku banke bih ponovio kad izađem, ali ubistvo ne. Ne bi ponovio ubistvo, osim ako me neko ne bi naljutio.”

Nju je novinaru, mrtav-hladan, rekao osuđenik Nihad Dedić, koji je u Zenici završio zbog ubistva, pljačke banke i razbojništva. Pohvalio se i kako je opljačkao i prijetio poznatom bh. pjevaču, te kako je u zeničkom zatvoru već ležao pod lažnim imenom.

U filmu se pojavljuje i najpoznatiji pisac među osuđenicima, Edib Buljubašić, čovjek koji je osuđen na 54 godine zatvora jer je ubio oca, suprugu i još dvije osobe. On je u zatvoru napisao knjigu “Zašto sam ubio oca”, koja je postala bestseller u BiH. Nakon što je pročitala njegovu knjigu, stanovita Mensura je odlučila posjetiti Buljubašića u zatvoru te se na kraju udala za njega.