Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

neočekivani problemi

Visoke temperature mogle bi pokvariti meso za sušenje, evo šta čine da bi ga spasili

Foto: Krunoslav Petric/PIXSELL

Za sve mesne prerađevine idealna temperatura bila bi ispod 5 stepeni

Visoke temperature za ovo doba godine velik su problem za svinjokolju i obradu mesa, posebno za njegovo sušenje.

Stjepan Filić iz Hrvatske prije nekoliko dana stavio je na sušenje više od 150 kilograma mesnih prerađevina. No proljetne temperature u decembru predstavljaju mu problem.

“Ne daj Bože da se još i muhe pojave. Još je u pušnici, ali sad treba ići van na zrak, a zraka jednostavno nema nigdje. To treba postaviti u šupu na neki propuh, a propuha nema nigdje. Dosta je vlage u zraku i bojim se da će početi pljesniviti izvana”, kazao je Stjepan Filić iz Ilače za HRT.

Strahuje da će mu se pokvariti i meso u salamuri.

“Slanina mora stajati, recimo, makar dvije sedmice, šunka treba stajati makar pet sedmica, a bojim se da će se pokvariti. Sutra ću plastične boce s ledom ubacivati ne bih li to malo rashladio”, rekao je Stjepan.

“Ovo nam se već događalo zadnjih godina”

Za sve mesne prerađevine idealna temperatura bila bi ispod 5 stepeni. Svi oni koji su, nakon dugog čekanja, ovih dana planirali svinjokolju mogli bi se naći u problemu – za klanje i obradu mesa temperature su itekako visoke.

“Najidealnije bi bilo da budu minusi preko dana, po noći pogotovo, ali naučili smo, kroz zadnjih par godina se dešavalo i da ovakve godine budu. Bez obzira na to, mi ćemo to odraditi kroz dan-dva i pripremiti za cijelu godinu ono što nam treba”, rekao je Stjepan.

Jer, kažu, izbora nemaju – na svinjokolju su ionako predugo čekali.