Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

islamska zajednica

Vitre za ramazan 10, 15 i 20 KM

borački dodatak
FOTO: Pixsell
Ilustracija

Kome sa daju vitre? Kada se daju vitre? Zašto se daju vitre?

Sadekatul-fitr ili u narodu popularnije vitre je vjerska obaveza kojom se za vrijeme ramazanskog posta obavezuju svaki slobodan punoljetni musliman i muslimanka koji posjeduju višak hrane koji ostane nakon jednodnevne ishrane.

Svake godine Islamska zajednica Bosne i Hercegovine određuje iznos vitri u tri kategorije, imajući u vidu da vjernici u našoj zemlji imaju različite finansijske mogućnosti.

Islamska zajednica ove godine odlučila je da vitre, odnosno Sadekatul-fitr, za ovaj ramazan bude 10, 15 i 20 KM za Bosnu i Hercegovinu.

Ko daje

Vitre daje onaj koji izdržava svoju porodicu, glava porodice, staratelj, za sebe, suprugu, djecu sve one koji su u okrilju njegove porodične kuće, bilo da su maloljetni ili punoljetni, postili ili ne postili.

Osoba koja nema imetka, nije obavezna izdvojiti sadekatul-fitr, ali osoba koja posjeduje imetak koji prelazi preko onoga što joj je potrebno za troškove u danu i noći Bajrama obavezna je izdvojiti sadekatul-fitr.

baščaršija ramazan
Foto: Fena

Kada se daju

Obaveza sadekatul-fitra izvršava se isključivo tokom ramazana, može se dati od njegova početka pa sve do prije obavljanja bajram-namaza. Davanje vitri nakon klanjanja bajram-namaza se tretira kao obična sadaka.

Obaveza sadekatul-fitra se izvršava u džematu u kojem osoba živi i pripada. Najčešće se u BiH vitre daju u posljednjoj trećini ramazana, odnoso poslije 27. noći pa do prije Bajrama.

U slučaju potrebe, odnosno nemogućnosti uplate u mjestu u kojem se živi, dozvoljeno je opunomoćiti drugoga da izvrši obavezu davanja sadekatu-l-fitr u mjestu gdje opunomoćenik živi, ali da se pri tom ispoštuje visina vitara za opunomoćitelja prema njegovoj tarifi.

Kome se daju vitre

Što se tiče onoga kome se daju vitre to su prije svega oni u potrebi ili siromasi. Dozvoljeno je podijeliti sadekatul-fitr na više osoba, a dozvoljeno je i više sadekatul-fitra dati jednoj osobi.

Vitre čiste post

“Što se tiče sadekatul-fitra, to je posebno propisano da se daju u mjesecu ramazanu u posljednjih 10 dana ili drugom dijelu ramazana radi siromaha da i oni osjete radost Bajrama. To izdvajanje u isto vrijeme je i čišćenje našeg posta. Postoje stvari koje kvare post kao što su hrana, piće, konzumiranje duhana i spolni odnos. Onaj koji to uradi njegov post je pokvaren i slijedi mu kefaret (iskupljenje).

A sa druge strane postoje stvari koje umanjuju vrijednost posta, ali ga ne kvare kao što su laž, ogovaranje, krivokletstvo, lažno svjedočenje, strastveni pogledi. I mi udjeljivanjem sadekatul-fitra čistimo svoj post”, kazao je za Faktor Kemal efendija Tokmić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Bugojno.