Život i zdravlje

savjet stručnjaka

Volite špagete? Vjerovatno ih cijeli život jedete pogrešno

04/04/2019

Kada se špagete skuhaju, isperite ih u vodi kako biste uklonili ostatke škroba i izbjegli lijepljenje

Špagete ili rezanci su jedna od omiljenih namirnica u većini svijeta, ali ono što mnogi ne znaju je da postoji pravilan način kako ih pripremati i jesti. Prema riječima japanskog stručnjaka za hranu Bonnija Chunga, sva tjestenina trebala bi se pripremati tako da bude “al dente”, odnosno blago neskuhana, prenosi Mirror.

Također, kada se špagete skuhaju, ono što mnogi rade krivo je samo ih iscijede i proliju vodu u kojoj su se kuhali. To je potpuno pogrešno.

Kada se špagete skuhaju, isperite ih u vodi kako biste uklonili ostatke škroba i izbjegli lijepljenje. Dok pripremate umak, pustite ih da odmaraju u hladnoj vodi, a prije posluživanja ih ponovno zagrijte u vodi u kojoj su se kuhali oko 10 minuta, preporučuje Chung.

Kada je riječ o konzumaciji, Japanac navodi kako se špagete ne bi trebali jesti, tako da ih se siše ustima iz velikog zalogaja i grize na pola, nego kako bi se trebali jesti uz pomoć kašike i viljuške. Uz pomoć njih, potrebno je zagrabiti zalogaj i namotati špagete viljuškom od površinu kašike te takav zalogaj cijeli staviti u usta.

Ako izbjegavate kašiku, tada koristite ivicu tanjira kako biste namotali rezance na viljušku i dobili obilan zalogaj koji odmah cijeli možete staviti u usta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.