Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ozempic

WHO upozorila na falsifikovanje popularnog lijeka za dijabetes i mršanje

ozempic
FOTO: Screenshot/Youtube

WHO opaža povećanu potražnju za ovim lijekovima, kao i izvještaje o falsifikovanju. Ovi falsifikovani proizvodi mogu imati štetne posljedice po zdravlje ljudi

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je upozorenje o medicinskim proizvodima o falsifikovanim semaglutidima, vrsti lijekova, koji se u nekim zemljama koriste za liječenje dijabetesa tipa 2 i gojaznosti.

Upozorenje se odnosi na tri falsifikovane serije proizvoda iz klase semaglutida (specifične marke Ozempic), koje su otkrivene u Brazilu u oktobru 2023., Velikoj Britaniji u oktobru 2023. i Sjedinjenim Američkim Državama u decembru 2023. godine.

Globalni sistem za nadzor i praćenje WHO (GSMS) od 2022. godine primjećuje povećan broj izvještaja o falsifikovanim proizvodima semaglutida u svim geografskim regijama. Ovo je prvo službeno obavještenje koje je WHO izdala nakon potvrde nekih od izvještaja.

Savjeti za zdravstvene radnike

“WHO savjetuje zdravstvene radnike, regulatorna tijela i javnost da budu svjesni ovih falsifikovanih serija lijekova”, rekla je doktorica Yukiko Nakatani, pomoćnica generalnog direktora WHO za pristup lijekovima i zdravstvenim proizvodima.

“Pozivamo zainteresirane strane da zaustave svaku upotrebu sumnjivih lijekova i prijave nadležnim organima”, dodala je ona.

Nedostatak zaliha i povećano falsifikovanje

Semaglutidi, uključujući i proizvod specifičnog brenda koji je falsifikovan, prepisuju se osobama sa dijabetesom tipa 2 kako bi snizili nivo šećera u krvi. Semaglutidi također smanjuju rizik od kardiovaskularnih problema. Većina proizvoda semaglutida mora se ubrizgavati pod kožu na sedmičnoj bazi, ali su dostupni i u obliku tableta koje se uzimaju oralno. Pokazalo se da ovi lijekovi suzbijaju apetit osim što snižavaju razinu šećera u krvi te se stoga u nekim zemljama sve češće propisuju za mršavljenje.

Povećana potražnja za ovim lijekovima

WHO opaža povećanu potražnju za ovim lijekovima, kao i izvještaje o falsifikovanju. Ovi falsifikovani proizvodi mogu imati štetne posljedice po zdravlje ljudi; ako proizvodi nemaju potrebne sirove komponente, falsifikovani lijekovi mogu dovesti do zdravstvenih komplikacija koje nastaju zbog nekontrolisanog nivoa glukoze u krvi ili težine. U drugim slučajevima, drugi neprijavljeni aktivni sastojak može biti sadržan u uređaju za ubrizgavanje, npr. insulin, što dovodi do nepredvidivog spektra zdravstvenih rizika ili komplikacija.

Semaglutidi nisu dio tretmana za liječenje dijabetesa koje preporučuje WHO zbog njihove trenutne visoke cijene.

Barijera troškova čini ove proizvode neprikladnim za pristup javnom zdravstvu, koji ima za cilj osigurati najširi mogući pristup lijekovima na nivou stanovništva i uspostaviti ravnotežu između najbolje uspostavljenog standarda njege i onoga što je izvodljivo u velikoj mjeri u resursima. Također, postoje pristupačniji tretmani za dijabetes, sa sličnim učincima semaglutida na šećer u krvi i kardiovaskularni rizik.

Rade na smjernicama za brze savjete

WHO trenutno radi na smjernicama za brze savjete o mogućoj upotrebi GLP-1 RA, uključujući semaglutide, za liječenje gojaznosti kod odraslih i kao dio sveobuhvatnijeg modela skrbi.

Izraz GLP-1 RA označava agoniste receptora peptida-1 sličnih glukagonu, koji uključuju semaglutide, za klasu lijekova koji se koriste za liječenje dijabetesa za snižavanje šećera u krvi i podršku gubitku težine, pojašnjava WHO u svom saopćenju.