Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ne čekajte

Zanemaren simptom koji može biti neočekivan znak moždanog udara

glavobolja vrtoglavica umor
Ilustracija: Unsplash

Vertigo je neprijatan osjećaj kružnog kretanja povezan sa poteškoćama u održavanju ravnoteže ili položaja tijela. Ako se ponavlja, ne treba zanemariti ovo stanje

Moždani udar je bolest koja sve više pogađa mlade ljude. Prema statistikama, posljednjih godina 10 do 15 odsto moždanih udara javlja se kod pacijenata starosti od 18 do 50 godina. A pored uobičajenih simptoma, koji mogu ukazivati na moždani udar, postoji i jedan koji većina zanemri.

Iznenadni gubitak funkcije mozga uzrokovan poremećajem cirkulacije koji dovodi do nedovoljnog snabdijevanja mozga kiseonikom i hranljivim materijama je stanje koje nazivamo moždanim udarom. Najčešći simptomi koji ga prate su opušteno lice, slabost ruku i nejasan govor.

Međutim, ovo nisu jedini simptomi kojih treba da budemo svjesni. Među navedenima je i onaj često zanemaren i neočekivan simptom koji možda još rjeđe svrstavamo u rizik za nastanak moždanog udara.

Vertigo je neprijatan osjećaj kružnog kretanja povezan sa poteškoćama u održavanju ravnoteže ili položaja tijela. Ako se ponavlja, ne treba zanemariti ovo stanje. Napad vrtoglavice može trajati nekoliko sekundi ili sati, a u ekstremnim slučajevima može trajati danima.

„Ponavljajućim epizodama vrtoglavice potrebna je medicinska pomoć jer mogu ukazivati na ozbiljno zdravstveno stanje. Ponovljene epizode ​​vrtoglavice mogu biti prediktor moždanog udara“, objašnjava ljekari za HeathLine.

Znaci moždanog udara se često pojavljuju iznenada, ali to ne znači da nemate vremena za akciju. Neko će doživjeti simptome kao što su glavobolja, utrnulost ili peckanje danima prije ozbiljnog moždanog udara. Čak i ako simptomi nestanu, potražite stručnu pomoć i savjet.

Jedna od onih koji su ignorisali stanje vrtoglavice bila je Engleskinja Barbara Geragti-Vajthed, koja je ubrzo počela da osjeća nedostatak motivacije i opštu slabost.

„Normalno, bila bih stalno u pokretu, iskorištavajući slobodno vrijeme tokom ljeta, međutim, odjednom sam se zatekla kako svako malo sjedim, bez motivacije za bilo šta. Počela sam da osjećam navale vrućine. Pošto su svi simptomi, uključujući i vrtoglavicu, potrajali, konsultovala sam se sa ljekarom – rekla je ona i dodala da je poslije pretraga saznala da boluje od hronične mijeloične leukemije, prenosi živim.hr.

Simptomi koji se mogu javiti prije moždanog udara:

Potpuna paraliza jedne strane tijela
Iznenadni gubitak vida, zamagljen vid ili dvoslike
Vrtoglavica
Zbunjenost
Poteškoće u razumijevanju onoga što drugi govore
Problemi s ravnotežom i koordinacijom
Poteškoće s gutanjem (disfagija)