Život i zdravlje

Prvo zdravlje

Zašto je dobro jesti grah

26/11/2021

Postoji puno jednostavnih načina da dodate grah u obroke i iskoristite blagodati ove mahunarke

Iako se dugo zna da je konzumacija graha dobra za zdravlje, danas se ovoj mahunarki pridaje još više pažnje zbog novih informacija koje donose naučnici. Grah posjeduje iznimnu energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, piše Prvo zdravlje.

Grah je odličan izvor bjelančevina i za razliku od drugih izvora bjelančevina, grah ima malo masti te ne sadrži nepoželjne zasićene masti i holesterol. Jedna porcija graha osigurava oko 20 posto dnevnih potreba za vlaknima. Pored toga, grah sadrži lecitin, kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij.

Odličan je izvor vitamina K te folne kiseline (vitamina B9), piridoksina (B6), riboflavina (B2) i vitamina B3. Širok spektar fitohemikalija identificiranih u grahu štiti ćelije od razvoja raka te usporava rast tumora. Zbog visokog sadržaja vlakana, dodatak graha vašoj ishrani može vam pomoći da se brže i duže osjećate sitim.

Postoji puno jednostavnih načina da dodate grah u obroke i iskoristite blagodati ove mahunarke. Poznato je da Englezi jedu grah i na tostu, a grah i riža svakodnevno su jelo u mnogim svjetskim kuhinjama. Osim toga, grah možete jesti na sljedeće načine:

Stavite grah u tortilje od cjelovitog zrna ili pitu/hljeb.
− Dodajte grah supi, salatama i jelima od tjestenine.
− Ubacite grah u dinstano povrće ili ga pomiješajte s kuhanim zelenilom i bijelim lukom.
− Napravite domaći humus od graha koji ćete mazati na sendviče ili umakati krekerima od cjelovitog zrna ili vegi štapićima.

Komentari

Autor: Prvo zdravlje

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.