Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zavirite u tajnu bazu u kojoj Sjeverna Koreja krije hidrogensku bombu

korea test

Trenutno najzanimljivija lokacija na svijetu zove se Punngye-ri, a radi se o bazi u kojoj je sjevernokorejski režim od 2006. godine proveo šest nuklearnih testova, uključujući spomenuti pokus s hidrogenskom bombom, koja se smatra jednim od najrazornijih oružja u svijetu.

Snaga detonacije te bombe procijenjena je na pedesetak kilotona, što je oko tri puta više od bombe koja je bačena na Hirošimu 1945. godine.

Baza Punnggye-ri nalazi se na sjeveroistoku zemlje, duboko u planinama, a kako ističu vojni analitičari BBC-ja, upravo tamo je smješten glavni pogon sjevernokorejskog nuklearnog programa, prenosi Tportal.

Analitičari naglašavaju da je to jedina aktivna lokacija za nuklearna testiranja na svijetu.

Većina poznatih obavještajnih podataka o ovoj tajnovitoj lokaciji bazira se na satelitskim snimcima i sistemskom praćenju premještanja opreme na tom području.

Sami nuklearni testovi izvode se u sistemu tunela iskopanih pod planinom Mantapsan, nedaleko od mjesta Punnggye-ri, po kojem je baza dobila ime.

Obavještajne agencije koje prate sjevernokorejski nuklearni program detaljno prate i iskopavanje materijala u tunelima ispod Mantapsana kako bi dokučili sprema li Kim Jong-un nove nuklearne testove.

Uoči posljednjeg nuklearnog testiranja, u kojem je detonirana hidrogenska bomba, satelitski snimci nastali u augustu prikazali su kako je pogon bio u stanju pripravnosti, što implicira pripreme za nuklearnu detonaciju.

Ranije ove godine satelitski snimci su otkrili nove radove pri iskapanju tunela, a pred jedan od tunela postavljen je još uvijek neidentificirani dio opreme.

Eksperimentalne eksplozivne naprave se smještaju duboko u tunele i to na sam njihov kraj. Tunel se potom zatrpava zemljom kako bi se spriječilo curenje radijacije, a zatim se bomba detonira.

O gradovima i mjestima u blizini baze Punnggye-ri također se vrlo malo zna, osim da se u blizini nalazi i koncentracijski logor Hwasong.

Obavještajne agencije znaju nešto više o kineskim mjestima u blizini granice sa Sjevernom Korejom. Upravo je u tim pograničnim mjestima zabilježeno podrhtavanje tla prilikom izvođenja nuklearnih testova, stoga s pravom smatraju kako je upravo Punnggye-ri središte svih sjevernokorejskih nuklearnih ispitivanja.