Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog kompleksa superiornosti, brak će vam sigurno propasti

par svadja341

Da li imate ikada namjeru da, kada se vraćate sa posla, pitate svog partnera: “Ćao, kako si? Kakav ti je bio dan?”, i da saslušate šta ima da kaže? Sigurni smo da se češće desi da otvorite vrata, bacite ključeve i već ste se našli usred rasprave oko neke banalne stvari.

Ne brinite, normalno je da ulazite u rasprave poput ovih u nekom periodu, što potvrđuje i doktor John Gottman, psiholog sa Univerziteta u Washingtona i osnivač Gottman Instituta.

Kada brzo izlijete svoju nervozu i frustraciju zbog neke banalnosti, da li ste sigurni da ste uopšte nekad rekli ili naveli da on/ona to uradi? Kada se završi sve to i kada uvidite da je partner možda i u pravu, da li se izvinite? Ili samo nastavite po svom i smatrate da je unaprijed morao da zna takvu stvar?

Ako se nađete u toj situaciji, svjesno ili ne, dovodite svoju vezu ili brak u opasnost od sloma.

Gottman i psiholog sa Univerziteta u Kaliforniji Robert Levenson smatraju da je takvo ponašanje, uz konstantnu kritiku, opstrukcijom svakog dogovora i kameni odbrambeni sistem u 93 posto slučajeva zaslužan za razvod braka.

Takav zaključak proizveden je nakon 14 godina ispitivanja na uzorku od 79 parova u Sjedinjenim Američkim Državama (od toga je bilo 21 razvod tokom studije), a objavljen je 2002. godine.

Također, posljednja studija na 373 parova koji su taman ušli u brak otkrila je da će se muž i žena rastati već nakon godinu dana ukoliko konstantno viču jedno na drugo ili osjećaju kad-kad prezir prema partneru.

Sve je zbog kompleksa superiornosti.

Osjećaj da ste pametniji, bolji ili osjećajniji od partnera je prvi znak da vam mišljenje druge strane u tim segmentima nije ni bitno. Štaviše, ne želite ni da budete u njegovoj ulozi da biste razmotrili situaciju. Profesor Gottman je naveo da je prilikom ispitivanja uvijek bitno šta vi tačno mislite ili osjećate, a da je mnogima mnogo manje bitnije šta osjeća njihov partner.

Ukoliko osjetite ovakve stvari kod vas u vezi, ne mora da znači da je vaša veza ili brak na ivici propasti, ali morate da budete svjesni da postoje negativne stvari i da morate da ih otklonite. Ne smijete da pustite da to ode predaleko, jer bi se u tom slučaju, nastavilo sa mučenjem sve do prve skretnice gdje bi jedna strana željela promjene.