Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žene političara iz sjene: Ivanka, Brigitte, Mehriban, Mira, Sebija…

Tito i Jovanka1111

Žene visokih političara, posebno kraljeva, predsjednika i premijera, uvijek su, po prirodi bračnog partnerstva, bile važan faktor uticaja na nosice visokih državnih funkcija. Obično se, međutim, o tome nije govorilo, kulise vlasti skrivale su stvarnu ulogu žena u vladavinama njihovih muževa.

Ni danas se, na primjer, ne zna zašto je Jovanka Broz u posljednjih nekoliko godina Titovog života praktično “smijenjena” sa svoje bračne dužnosti, odmaknuta od šefa jugoslovenske države, čak i stavljena pod nadzor tajnih službi, sve do uvođenja kućnog pritvora. Zamjerano joj je da je stvorila svoj klan te da je, preko Titove funkcije, vodila neku svoju politiku. U svakom slučaju, izgubila je bitku.

Ono što nije uspjelo njoj, da bude promovisana na funkciju potpredsjednice SFRJ, o čemu je maštala, ostvarila je Mehriban Alijeva. Početkom ove godine, ukazom svog muža, šefa države Ilhama Alijeva, ona je imenovana na položaj prvog potpredsjednika Azerbejdžana. Time je njena važnost dodatno podignuta, jer je Mehriban još 2005. godine instalirana u državni parlament.

Visoke fukcije su, po nepisanom pravilu, automatski dobijale i supruge mnogih afričkih i azijskih vladara i političkih prvaka. Ta praksa sad je ušla u modu i u ozbiljno ustrjenim pravnim državama, čak i perjanicama demokratije, poput SAD i Francuske.

Velika javna povika podigla se na predsjednika Trumpa kad je u Bijelu kuću, na visoku savjetničku funkciju, instalirao svoju kćerku Ivanku. Ona je dosad imala više političkih javnih istupa od svog oca, išla je i u specijalne misije u inostranstvu.

Ova vrsta nepotizma dosad nije viđena u državi koja se ponosi svojim demokratskim sistemom. No, poznato je da je Hilary u mnogo čemu čak bila i aktivnija i važnija od svog muža, Bila Clintona, dok je on bio formalni šef Bijele kuće. No, nikad nije imala neku zvaničnu funkciju kakvom je, osim kćerke, Trump počastio i svog zeta Jareda Kushnera.

I u slučaju ovih dana izabranog francuskog predsjednika Emmanuela Macronea supruga je na sličan način izbila u prvi plan, i prije no što se bračni par uopšte uselio u Jelisejsku palatu. Brigitte Trogneux je 24 godine starija od svog supruga, a veza datira još iz vremena kad mu je bila nastavnica u srednjoj školi!

No, od tih privatnih supružničkih odnosa i okolnosti u kojim je došlo do veze, zbog koje je Brigitte napustila troje djece i muža, važnije su procjene po kojim je novoizabrani predsjednik, u stvari, duhovna sluga svoje supruge. On će joj, kako je već najavio, dodijeliti i važan posao u svom kabinetu. Brigitte će raditi na državnim obrazovnim reformama!

Iako će to činiti bez naknade, teško je povjerovati da ova ideja ne nailazi na ljutnju javnosti, pogotovo poznatih francuskih eksperata za obrazovni sistem.

Ovaj slučaj ipak je sitnica u odnosu na probleme koje je sa bračnim trouglom i ambicijama svojih žena imao još aktuelni šef francuske države, Françoise Hollande. Prije pet godina, nakon parlamentarnih izbora, za njega se otvorio privatni pakao. Segolene Royal, nekadašnja njegova supruga, koja mu je rodila četvero djece i koja se nalazila na Hollandeovoj socijalističkoj izbornoj listi, nije uspjela ući u novi saziv parlamenta. Porazio ju je Olivier Falorni koji je stranku napustio ne želeći prihvatiti diktat Pariza da kandidatkinja za parlament bude nekadašnja predsjednikova supruga.

Problemu je, međutim, najviše doprinijela sadašnja Hollandeova  (nevjenčana) supruga i prva dama Francuske – Valerie Trierweiler. Ona je na svome Twitter profilu, samo nekoliko dana prije izbora, dala podršku Falorniju.

Trierweilerova je bivša politička novinarka. Iako je govorila kako će i nakon ulaska u Jelisejsku palatu nastaviti s novinarskim radom, to se nije dogodilo. Umjesto toga, upućeni kažu da se aktivno bavila kreiranjem državne politike.

Ni na našem Balkanu predsjedničkim ženama ne nedostaje ambicija da koriste pozicije svojih bračnih partnera. Slobodana Miloševića su, na primjer, bespogovorno slušali svi. A on je slušao samo svoju supružnicu, Miru Marković!

Ona je odrađivala možda i više od pola njegovog posla, naročito u periodu 1987-1992. Isto je spočitavano i trenutnom šefu srbijanske države, Tomislavu Nikoliću. Privatni internet blog njegove supruge Dragice, na primjer, instaliran je na domenu zvanične internet prezentacije institucije predsjednika Republike Srbije. Čemu ta privatizacija i zloupotreba, pitali su novinari i pokazivali na internet prezentaciju Baracka Obame. Na njoj je objavljena samo kratka biografija njegove supruge Michelle.

Negativni komentari prate i sve češće javne angažmane supruge bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Sebije. Kulminiralo je to ovih dana, kada je u Konjicu jedan skup na temu učešća žena u politici pretvoren u njen “šou”. Tom prilikom ona nije demantovala da se sprema za nominaciju SDA na narednim izborima za Predsjedništvo BiH, kad su je novinari za to upitali.

Javna je tajna da se na toj kandidaturi zaista radi, da se dr Sebija Izetbegović neće zadovoljiti direktorskom pozicijom u našoj najvećoj bolnici i članstvom u organima SDA, pogotovo ne privatnim političkim sugestijama svome mužu. Njene su ambicije, izgleda, puno veće.

Mnogima u SDA smeta protežiranje predsjednikove supruge, ali ta vrsta nepotizma nešto je drugačija od ranije pomenutih slučajeva. Dr Sebija bi mogla steći političku moć legalnim putem, ukoliko dobije podršku glasača na izborima zakazanim za narednu godinu. Za svog nasljednika utjecajni muž ne može je, ako u stranci i može, postaviti vlastitim dekretom.