Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Superliga"

Ancelotti javno podržao osnivanje “lige bogatih”: Vjerujem da ovo može biti pozitivna stvar za sve

Carlo Ancelotti real madrid
Foto: Cordon Press/Sipa USA/PIXSELL
Carlo Ancelotti

Na temelju sudske odluke mislim da će nogomet doživjeti pozitivan pomak”, izjavio je Ancelotti

Trener Real Madrida Carlo Ancelotti podržao je ideju “Superlige”, koju mnogi vide kao “ligu bogatih”.

“Odluka suda je bitna za nogomet. Neki klubovi nisu uvjereni, ali vjerujem da ovo može biti pozitivna stvar za sve. Vrijeme će reći je li ona zaista dobra”, rekao je trener Reala nakon pobjede protiv Alavesa (0:1) u 18. kolu španskog prvenstva.

Podsjetimo, Sud Evropske unije presudio je u četvrtak da su UEFA i FIFA djelovale protiv zakona o takmičenju kada su prije dvije godine zabranile održavanje Superlige.

Presuda ne znači da će se Superliga ponovno formirati, već samo da bi to u budućnosti trebalo biti dozvoljeno. Osnivači Superlige čelnici su moćnih evropskih klubova Real Madrida, Barcelone i Juventusa.

U svojoj presudi Evropski sud pravde naveo je da su FIFA i UEFA zloupotrijebile svoj dominantni položaj, zabranjujući klubovima da se takmiče u Evropskoj superligi (ESL), iako taj projekt možda i neće biti odobren jer sud o njemu nije konkretno presudio.

“Činjenica je da više neće biti monopola, a to smatram pozitivnim. Također, popravit će se međunarodni kalendar i u tom su slučaju svi pobjednici. Na temelju sudske odluke mislim da će nogomet doživjeti pozitivan pomak”, izjavio je Ancelotti, priznajući kako nije upoznat s detaljima i formatom eventualnog budućeg takmičenja.