Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Die Welt

Barci prijeti izbacivanje iz Lige prvaka

barcelona
Foto: Pixsell

Uz Real Madrid, Barcelona je glavni zagovaratelj novog takmičenja (Superliga), koje bi joj, vjeruje se, donijelo velik novac te bi smanjila dugove

Barceloni prijeti izbacivanje iz Lige prvaka, tvrdi Die Welt.

Njemački medij navodi da bi razlog za izbacivanje mogao biti kršenje finansijskog pravilnika UEFA-e, koji propisuje da klubovi moraju nadoknaditi troškove u trogodišnjem ciklusu.

Katalonski klub godinama ima problema s finansijama. Izvori Die Welta tvrde je zavladao haos.

Dodaju da se razmatra izbacivanje iz Lige prvaka na dvije ili tri godine, i to od sezone 2024./2025.

Podsjetimo, Barcelona je ove sezone Lige prvaka u grupi s Portom, Šahtarom i Royal Antwerpom osvojila 12 bodova. Tako se plasirala u osminu finala, u kojoj će igrati protiv Napolija.

Barcelona izlaz iz finansijskih problema vidi i u Superligi. Uz Real Madrid, glavni je zagovaratelj novog takmičenja, koje bi joj, vjeruje se, donijelo velik novac te bi smanjila dugove. 

Podsjećamo, najviši sud EU presudio je da su FIFA i UEFA zloupotrijebile svoju dominantnu poziciju zabranjujući klubovima da se takmiče u ESL-u. Ali je dodao da Superliga možda i dalje neće biti odobrena.

U svojoj presudi, ECJ je naveo da su pravila FIFA-e i UEFA-e o prethodnom odobravanju međuklupskih nogometnih takmičenja, kakvo je Superliga, suprotna zakonima EU.