premijer liga bih

Bez pobjednika u derbiju, Sarajevo i Željezničar podijelili bodove

sarajevo – zeljeznicar – derbi – fena 2

Prvo poluvrijeme obilježila su dva prekida zbog dima na stadionu, a poluvrijeme je produženo za čak devet minuta

Fudbaleri Sarajeva i Željezničara remizirali su rezultatom 1:1, u derbiju koji je odigran na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ u okviru 30. kola Premijer lige BiH.

Sarajevo je u derbiju koji se igrao bez većeg rezultatskog značaja došlo do vodstva pogotkom Asmira Suljića u 11. minutu susreta, dok je Željezničar došao do izjednačenja u 66. minutu autogolom Amera Dupovca koji je skrenuo loptu u svoju mrežu.

Trenera „bordo“ tima Aleksandra Vasoskog može radovati činjenica da je njegova ekipa u svim segmentima igre u prvom poluvremenu nadigrala ljutog rivala, što je i rezultiralo vodstvom domaćeg tima.

Sarajevu je ova utakmica ujedno poslužila kao generalna proba uoči finala Kupa Bosne i Hercegovine, u kojem će Sarajevo igrati protiv Veleža iz Mostara. To je jedina šansa za Sarajevo i Velež da izbore plasman u evropska takmičenja naredne sezone.

Trener Željezničara Edis Mulalić u ovom susretu nije mogao računati na nekoliko nogometaša koji su povrijeđeni, pa se ekipa sa Grbavice uglavnom bazirala na odbranu svog gola, posebno u prvih 45 minuta kada „plavi“ nisu uputili ozbiljniji šut ka protivničkom golu.

S druge stzrane, Sarajevo je imalo nekoliko prilika za vodstvo, a jednu takvu je iskoristio Suljić u 11. minutu.

Nakon postignutog gola, Sarajevo je u 19. minutu pogodilo stativu nakon šuta Hebibovića, a u nastavku istog napada priliku za novi gol propustio je Varešanović.

U drugom poluvremenu gosti su igrali nešto ofanzivnije, a Mulalić je odmah iskoristio izmjene i na teren posalo iskusne Bekrića, Zeca, kao i borbenog Hajdarevića. Trojac je donio dozu agresivnosti u napad Željezničara, koji u 62. minutu imao prvu ozbiljniju priliku nakon ubačaja Bekrića.

Ofanzivnija igra donijela je gostima i izjednačenje u 66. minutu utakmice, kada je Dupovac nakon ubačaja Štilića nesretno skrenuo loptu u svoj gol.

Posljednju veliku priliku na meču imalo je Sarajevo nakon kontranapada i udarca glavom Ahmetovića, čiji je šut krajnjim naporima nogom odbranio Bender.

To je ujedno bila posljednja šansa na meču, pa su gradski rivali u trećem ovosezonskom derbiju upisali po bod.