Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

fk rudar kakanj

Bili su na dnu, a sada su najveći hit bh. nogometa

rudar 1

Iako to niko ne želi reći na glas, ponovo se probudila nada u srcima navijača Rudara. Da li će se Rudar u godini kada slavi 100 godina vratiti u Premijer ligu?

“Da te bogdo ne volim”, govorili su malobrojni najuporniji navijači Rudara na izlasku sa stadiona krajem prošle sezone. Kakanjski klub nalazio se pred kolapsom. Dva kola prije kraja prvenstva Rudar je bio pred ispadanjem iz Prve lige FBiH, u klupskim prostorijama niste mogli sresti nikoga osim sekretara Armina Bašića. Treneri su dali ostavke, a nikome nije padalo na pamet da sjedne na klupu i bude dio velikog neuspjeha baš u vrijeme kada bi klub trebao proslaviti 100 godina postojanja.

Ispostavilo se da to nije bio kraj, nego početak jedne lijepe priče zbog koje se ponovo u Kaknju priča u Rudaru. Klub se napokon okrenuo vlastitim snagama. Na klupu je sjeo Bećir Mehanović, mladi trener koji je sa velikim uspjehom prije toga vodio mlađe kategorije. Ekipa je ostala u ligi.

“Bio je to zaista težak trenutak za klub. Imenovan sam za trenera četiri kola prije kraja. Ostvarili smo te dvije neophodne pobjede i ostali u ligi. Svima nam je pao veliki kamen sa srca”, kaže Mehanović, koji ističe da je u tim trenucima ekipa psihološki pala. Uspjeli su ih motivirati i izvuči najviše u najvažnijim utakmicama.

U ljetnoj pauzi ekipu je napustilo devet prvotimaca. Krenuli su sa dva poraza, a onda se sve okrenulo.

“Krenuli smo sa dva poraza, ali smo i u tim utakmicama zaslužili pobjede. Igrali smo dobro, ali jednostavno nismo imali sreće. Sada je otčepilo, igramo dobro i ostvarujemo rezultate iznad očekivanja. U sezonu smo ušli sa željom da se više ne borimo za opstanak. Sada su nam apetiti porasli”, govori Mehanović.

Ističe sjajnu saradnju sa prvim asistentom Ramizom Husićem. Igračka legenda Rudara i nekadašnji reprezentativac BiH njegova je desna ruka, kaže Mehanović. Ni jednu odluku ne donosi bez konsultacija s njim.

“On je moja najveća podrška. Njegovo iskustvo je od presudne važnosti”, kaže Mehanović.

Klub se stabilizirao. U posljednjem kolu na domaćem terenu su pobijedili lidera na tabeli, ekipu Olimpika (3:1) i izbili na drugo mjesto prvenstvene tabele. U kupu su stigli do četvrtfinala i na tom putu pobijedili zenički Čelik 3:0. Prvi put će Rudar u Kupu BiH “prezimiti”.

Rezultati by SofaScore

Kada ga pitate koja je filozofija njegove igre, Mehanović bez zadrške kaže:

“Uvijek na pobjedu. Bez obzira ko nam je protivnik uvijek želimo postići što više golova. Igramo ofanzivno, tako da na našim utakmicama uvijek ima golova. Naravno, uvijek želimo biti ekipa koja je dala bar jedan više”, uz osmije kaže Mehanović.

U najtežim trenucima uz ekipu je ostao prvi operativac kluba sekretar Armin Bašić. U klubu trenutno nema finansijskih problema. Sve obaveze prema igračima, iako skromne, izmiruju se na vrijeme. Za to su najzaslužniji članovi Uprave Igor Andrijević i Emir Zaimović.

I svi ističu ono zbog čega se i igra nogomet. Napokon se publika vratila na tribine.

“Imam samo jednu želju. To je jedinstvo i sinergija kluba, grada i navijača. Moramo biti zajedno i u dobra i loša vremena. Kada smo zajedno rezultati ne mogu izostati”, zaključuje Mehanović.

Iako to niko ne želi reći na glas, ponovo se probudila nada u srcima navijača Rudara. Da li će se Rudar u godini kada slavi veliku godišnjicu 100 godina postojanja vratiti u Premijer ligu?

Ako se pita trenere i igrače odgovor je – da!