Blatter o skandalima o mitu i korupciji u FIFA-i: Ne mogu ja sve nadgledati

blatter

Predsjednik Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) Sepp Blatter je izjavio da krovna kuća fudbala mora vratiti izgubljeno povjerenje, ali i dodao da mjeseci koji dolaze neće biti lahki i da će biti i još loših vijesti, javlja Anadolu Agency (AA).

U sjedištu FIFA-e u švicarskom Cirihu večeras je upriličeno svečano otvorenje 65. Kongresa ove organizacije, a Blatter je u obraćanju prisutnima istakao da nije odgovoran za skandale koji trenutno potresaju organizaciju o mitu i korupciji u vezi sa odabirom domaćina za mundijale 2018. i 2022. godine.

“Svjestan sam da mnogi mene krive za ovo što se dešava. Ne mogu ja sve nadgledati. Ako neko želi raditi nešto loše, naravno da će to pokušavati i sakriti”, kazao je Blatter.

Blatter je naglasio da korupcije nigdje ne bi smjelo biti, ali da će narednih nekoliko mjeseci biti težak period za FIFA-u i izrazio uvjerenost da ćemo čuti još loših vijesti iz Ciriha.

Svečanom otvorenju Kongresa FIFA-e prisustvuju delegacije brojnih fudbalskih organizacija i nacionalnih saveza, a sutra će u sklopu Kongresa biti održani i izbori za novog predsjednika FIFA-e. Kandidati za čelnika ove kuće su Blatter i njegov zamjenik i jordanski princ Ali bin Husein.

Tokom svečanog otvorenja Kongresa, ispred dvorane se okupila grupa od blizu 100 demonstranata koji su nosili zastavae Palestine i zahtijevali od rukovodstva FIFA-e da uvede sankcije prema Fudbalskom savezu Izraela.

Švicarska policija je jučer u Cirihu privela nekoliko visokih zvaničnika FIFA-e koji se terete za primanje mita u vrijednosti od više od 100 miliona dolara. Istodobno se vodi i istraga o navodima o korupciji zvaničnika te organizacije u vezi sa izborom Katara i Rusije za domaćine naredna dva svjetska prvenstva u fudbalu.