Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Blatter: Platini je organizovao skandal kako bi došao na čelo FIFA-e

Blatter Platini

Joseph Sepp Blatter, suspendovani predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) izjavio je kako je korupcijski skandal u FIFA-i organizovao predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) Michel Platini, koji želi preuzeti njegovo mjesto na čelu FIFA-e.

[yuzo_related]

Blatter je u izjavi za rusku novinsku agenciju Tass kazao kako Platini od 2012. godine planira preuzeti njegovo mjesto na čelu FIFA-e.

“Skandal je organizovao predsjednik UEFA-e Michel Platini, koji želi preuzeti moju poziciju”, kazao je Blatter, a na pitanje zašto se Platini nije kandidovao za predsjednika FIFA-e na izborima u maju, odgovorio je: “Nije imao hrabrosti.”

Blatter je kazao kako idealni predsjednik FIFA-e treba biti svjestan činjenice da fudbal ne čini samo UEFA Liga prvaka, a predsjedniku koji bude izabran poručio je:

“Ne zaboravi, FIFA je najvrjednija svjetska organizacija. Fudbal daje nadu, danas izgubiš, ali sutra možeš pobijediti. Fudbal daje drugu šansu ljudima da razmišljaju pozitivno, bori se protiv diskriminacije, spajajući ljude. To je smisao fudbala.”

Naglasio je također kako je kriza u FIFA-i prerasla u političku krizu između svjetskih super sila SAD-a i Rusije i drugih zemalja koje su izgubile pravo na organizaciju Svjetskog fudbalskog prvenstva.

“Da je SAD-u dodijeljeno da bude domaćin Svjetskog fudbalskog prvenstva 2022. godine, u FIFA-i ne bi došlo ni do kakvih problema”, rekao je Blatter.

Krovna organizacija svjetskog fudbala suočava se sa jednom od najtežih kriza u svojoj historiji koja je uzrokovana brojnim skandalima o korupciji i mitu u samom vrhu establišmenta ove organizacije. Švicarska policija je 27. maja u sjedištu FIFA-e u Ženevi privela nekoliko visokih zvaničnika pod sumnjom da su primili mito. Dva dana kasnije održan je i redovni 65. Kongres FIFA-e na kojem je peti put za predsjednika ove kuće izabran Blatter.

Pokretanje nove istrage “zbog reketiranja i korupcije prilikom izbora Rusije i Katara za domaćine naredna dva mundijala” izazvalo je dodatne pritiske javnosti na Blattera, koji je podnio ostavku četiri dana nakon reizbora na funkciju predsjednika.

Novi izbor za predsjednika FIFA-e biće održani 26. februara u Cirihu.