U BiH se konzumira najmanje mesa u Evropi

meso

Veliku medijsku prašinu diglo je posljednjih dana saopštenje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koja je zauzela i objavila službeni stav prema konzumaciji mesa i zaključila kako mesne prerađevine uzrokuju rak.

Ljubitelji mesa odmah su se pobunili i odbacili takve ideje poručujući kako će i dalje konzumirati meso, odnosno kobasice, šunke, slaninu i slično. Naravno, istina nije crno-bijela pa je SZO pojasnio da su komponente koje mesne prerađevine čine nezdravim zapravo konzervansi, pojačivači ukusa, dim i slično.

Postavlja se zaključak, koji je ionako svima bio poznat – ishrana treba sadržati meso, a najbolje i najzdravije je naravno ono domaće bez aditiva.

Prema podacima UN-ove Organizacije za prehranu i poljoprivredu, najviše mesa konzumiraju Australijanci, Novozelanđani i stanovnici Sjedinjenih Američkih Država.

Što se tiče konzumacije mesa u Evropi prema ovim podacima, meso i mesne prerađevine najviše konzumiraju u Austriji – čak 106,4 kilograma godišnje po stanovniku.


via chartsbin.com

Gdje se tu nalazi BiH? Podaci pokazuju da se najmanje mesa u Evropi konzumira u Turskoj i BiH. Kod nas se po stanovniku godišnje na stolu nađe 33,9 kilograma mesa, što je skoro najmanje u Evropi. Manje mesa se jede samo u Turskoj, 33,4. Nalazimo se i ispod svjetskog prosjeka koji je 42 kg godišnje po stanovniku.

Najveći konzumenti mesa u Evropi su su Austrija (106,4 kg), Luksemburg (98,8 kg), Portugal (90,3 kg) te Španija (93,1 kg). Ostale države kreću se u rasponu od 60 do 90 kilograma mesa godišnje po stanovniku. U Srbiji se, UN-ove organizacije 49,3 kg, Hrvatske 62, a Crne Gore čak 77,3 kg godišnje.